BETON NA PIJESKU

Nasred biserne plaže ‘udarili‘ šetnicu: Mještani zgroženi, lokalni čelnici objasnili ovaj potez

Fotografije ‘novogradnje‘ kolaju mrežama, dijele se po mobitelskim grupama, a dio građana ne krije zgražanje takvim zahvatom
Betonska šetnica na pješčanoj plaži u Dućama kod Omiša
 Ante Čizmić/cropix

Betonska šetnica posred prepoznatljive pješčane plaže u Dućama kod Omiša proteklih je tjedana izazvala negodovanje niza građana, kako samih mještana, tako i ljubitelja kupanja na dužobalnom potezu zapadno od ušća rijeke Cetine, piše portal Otvoreno more.

Fotografije "novogradnje" kolaju društvenim mrežama, dijele se po mobitelskim grupama, a dio građana ni ne krije zgražanje takvim zahvatom na nekoliko metara od mora.

Budući da je investitor projekta Općina Dugi Rat, kojoj administrativno pripadaju Duće, lokalne čelnike kontaktirali smo kako bismo doznali detalje betoniranja plaže.

image
Betonska šetnica na pješčanoj plaži u Dućama kod Omiša
Ante Čizmić/cropix

– Šetnica je izgrađena radi sigurnosti pješaka jer duž Magistrale nema nogostupa, a uređeni lungomare jamči veću kvalitetu života i domicilnog stanovništva i gostiju, pa ćemo uz uređene plaže dobiti i komunikaciju za vozila hitnih službi u slučaju zatvaranje državne ceste. Sjetimo se samo čestih odrona koji stopiraju promet – tvrdi Lovro Bilić, općinski donačelnik, na naše pitanje što to betoniraju na kupalištu.

Načelnik Jerko Roglić ističe kako se duž osam kilometara obale gradi šetnica koja se planira spojiti u zajednički lungomare s Omišem i Podstranom, dug oko 20 kilometara.

image
Betonska šetnica na pješčanoj plaži u Dućama kod Omiša
Ante Čizmić/cropix

– Svi znamo kako kroz našu općinu prolazi državna cesta koja nema nogostup i sve je ovo u svrhu sigurnosti pješaka – kaže i načelnik Jerko Roglić, dok njegov zamjenik pojašnjava detalje projekta:

– Sada radimo dionicu od Omiša prema Dugom Ratu, u dužini 2,8 kilometara. Sve je po projektnoj dokumentaciji, uz sredstva osigurana iz našeg proračuna, te novac Županije i Ministarstva mora. Prva faza uređenja vrijedi 3,1 milijun kuna, a počeli smo od Omiša, od njihova kampa na Ribnjaku, te smo nastavili istom trasom preko naših Duća i zato je staza po sredini plaže. No ona je velika, do mora od staze ima još 60-ak metara.

Prema Bilićevim riječima, Duće sa svojih 1600 građana su turističko naselje, s tri hotela kategorizirana s pet i četiri zvjezdice, a pola stanovnika nudi privatni smještaj.

image
Betonska šetnica na pješčanoj plaži u Dućama kod Omiša
Ante Čizmić/cropix

– Iako smo još u ozračju pandemije, nismo zaboravili na ljetne gužve, kada je puno pješaka po državnoj cesti budući da nema nogostupa. Doduše, napravili smo na jednom dijelu Magistrale nogostup u dužini od 1,2 kilometra, no lungomare kroz cijelu općinu je najbolje rješenje. Staza će biti široka tri metra, a na najužem dijelu zbog konfiguracije terena dva metra, što nam omogućava i prolaz vozila hitnih službi ako ponovno dođemo u situaciju da nam je cesta blokirana – ističe donačelnik.

U tijeku je izgradnja dijela šetnice od Omiša prema Dugom Ratu, preciznije do konobe "Bracera", na granici s prostorom nekadašnje tvornice "Dalmacija". Prvi dio od 700 metara je već napravljen, staza je izgrađena preko pješčane plaže, slijedi sada i preko one šljunčane, a postavit će se i sve potrebne instalacije i oprema – rasvjeta, tuševi, koševi za smeće, klupe...

image
Betonska šetnica na pješčanoj plaži u Dućama kod Omiša
Ante Čizmić/cropix

– Uredit ćemo plaže, imati lungomare, zaštititi prostor od devastacije, brinuti se o čistoći. Do kraja svibnja ovaj dio šetnice će biti gotov, a onda slijedi i onaj od Dugog Rata prema Krilu Jesenicama i Bajnicama, sve do Podstrane. Ta komunikacija nam je bitna, a imat ćemo i normalne pristupe plažama koji su neki svojatali – ističe Bilić, te dodaje:

– Bilo je i prozivki kako pogodujemo nekima, konkretno zbog kioska s fast foodom na plaži Duće, no treba znati kako taj obrt ima županijsku koncesiju, gdje smo mi kao općina nemoćni, piše portal Otvoreno more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:35