Nasred plaže ubo se na odbačenu iglu!

ZADAR – Na jednoj od najpopularnijih zadarskih gradskih plaža, Vitrenjaku, odmah uz Marinu Borik, 21-godišnji student (podaci poznati redakciji) u ponedjeljak poslijepodne ubo se rukom na odbačenu narkomansku iglu.



Igla je bila u pijesku, nabodena prema gore i to na mjestu gdje su se igrala djeca. Zbog opasnosti da je ovisnik koji je koristio iglu bio zaražen hepatitisom, 21-godišnjak je u Zavodu za javno zdravstvo odmah testiran na virus, a rezulati će biti poznati kroz nekoliko dana.



U slučaju uboda na narkomansku špricu rana se prvo mora dobro istisnuti, a potom obavezno oprati sapunom koji razgrađuje masnoće. Nakon toga, ubod se mora dezinficirati jodom ili alkoholom, te hitno prijaviti liječniku. 
- Sjedio sam na ručniku i ruku ispružio na pijesak. Kad me ubolo, isprva nisam ni primijetio da je riječ o igli, tko bi je očekivao na sred plaže. Tek kad sam bolje pogledao, vidio sam iglu i izvadio je. Oko mene je bilo dosta obitelji s djecom tako da je pravo čudo da se još netko nije ubo - priča 21-godišnjak koji je direktno s plaže otišao na zadarsku Hitnu pomoć. Tamo je dobio dva cjepiva protiv tetanusa i uputnice za službu epidemiologije zadarskog Zavoda za javno zdravstvo gdje je proveo cijelo sljedeće jutro zbog moguće zaraze hepatitisom.



- Morao sam vaditi markere na hepatitis, a prve rezultate testa znat ću za dva dana. Nakon toga moram ponoviti testiranje za mjesec dana kako bi bili sigurni. Nadam se da će moj slučaj svima biti upozorenje - kaže mladić koji je imao nesreću ubosti se na odbačenu iglu.



U Zavodu za javno zdravstvo, gdje ovakvi slučajevi nisu rijetki, potvrdili su nam kako je 21-godišnjak odmah primio cjepivo kojim će se zaštititi od hepatitisa B. Za hepatitis C i drugo zaštite nema, ali sreća u nesreći je što su ti virusi vrlo osjetljivi na izvanjske utjecaje i na visokim temperaturama ne mogu dugo živjeti, s čime se značajno smanjuje vjerojatnost zaraze.



U Zadru odbačene šprice sakuplja jedino Porat, udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji ovisnika, koja već godinama neuspješno poziva Grad da osvijetli narkomanska gnijezda i opremi djelatnike Čistoće hvataljkama za šprice upravo zato da netko ne bi stradao od igala. Samo u Kapetancu, parku iznad Pomorske škole, znaju sakupiti do 100 šprica koje se kasnije uništavaju u autoklavi. Ranije u akcijama znali su ih sakupiti i preko tisuću.



- Iglu na Vitrenjaku je vjerojatno bacio netko tko je spavao na plaži. Na sreću, riječ je o maloj količini virusa, ali svejedno je vrlo neugodno što mora prolaziti osoba koja se ubode na iglu, od cijepljenja do testiranja - kaže Siniša Kabić, predsjednik Porata.



Uz poznata narkomanska gnijezda u parkovima, na plažama i napuštenim vojarnama, najveći izvor opasnosti postali su kontejneri koji su pod opsadom sakupljača PET ambalaže. Kako otpad pretražuju bez ikakve zaštite i rukavica, u epidemiološkoj službi zadarskog Zavoda za javno zdravstvo godišnje prime 20-ak sakupljača boca koji se ubodu na odbačene narkomanske igle, a žrtve su najčešće umirovljenici.



Kako je ovaj problem sve veći u zadarskoj Čistoći razmišljali su na nekoliko punktova u gradu postaviti posebne kutije za šprice kako bi ovisnike odvratili od toga da korištene igle i infektivni otpad bacaju u obične kontejnere.




Ana Vučetić Škrbić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:01