RAZGOVORI

Nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru 26. travnja, sindikate će primiti i premijer

Pregovori bi se održali u utorak, 26. travnja, a potom bi predstavnike sindikata i Vlade, u 14 sati primio premijer Plenković

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

U utorak, 26. travnja, najvjerojatnije će se nastaviti pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju kolektivnih ugovora (KU), a nakon toga će predstavnike pregovaračkih strana, potvrđeno je Hini u srijedu iz Banskih dvora, primiti premijer Andrej Plenković.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je razgovarao s predstavnikom sindikata Vilimom Ribićem i predložio nastavak pregovora Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te Vlade i sindikata državnih službi o sklapanju kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, potvrdio je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Pregovori bi se održali u utorak, 26. travnja, a potom bi predstavnike sindikata i Vlade, u 14 sati primio premijer Plenković, dodao je.

"Predsjednik Vlade primit će predstavnike sindikata državnih i javnih službi na sastanak 26. travnja, Vlada je privržena nastavku socijalnog dijalogu", rekao je Milić.

Sindikati državnih i javnih službi traže povećanje osnovice plaća i nezadovoljni su aktualnom ponudom Vlade o povećanju od 2 posto, zbog čega su tražili da se u pregovore uključi i premijer, a zaprijetili su i održavanjem štrajka.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Ribić je Hini rekao kako će u iduća dva dana biti obavljene konzultacije sindikata o prijedlogu koji mu je prenio ministar Aladrović, da se 26. travnja nastave pregovori.

Osobno smatra da do nastavka pregovora treba doći. "Nama je cilj riješiti problem, a štrajk je krajnje sredstvo koje neki put ne možemo izbjeći", rekao je.

Ribić drži da će sindikati prihvatiti prijedlog Vlade o nastavku pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 10:30