AFERA DNEVNICE

NASTAVAK SUĐENJA MILANOVIĆEVOM PREDSTOJNIKU SAUCHI Bivši ravnatelj Ureda za opće poslove: 'Nismo imali razloga sumnjati, isplatili smo akontacije'

Tomislav Saucha
 Damjan Tadić / CROPIX

Svjedočenjem bivšeg ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora Zvonka Matišića u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem predstojniku Ureda premijera Tomislavu Sauchi i tajnici iz tog ureda Sandri Zeljko optuženima u aferi “dnevnice”.

Matišić je ostao pri svojim ranijim iskazima danim USKOK-u te je potvrdio da ga je jednom prilikom njegova zamjenica Terezija Matić upozorila na brojna putovanja posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića čak i u vrijeme tehničke Vlade.

Stoga se obratio Sauchi kako bi utvrdio da im se možda nije potkrala pogreška pa da storniraju naloge. Međutim, kazao je svjedok, Saucha mu je rekao da se ne radi o pogrešci te da posebni savjetnici Siniša Petrović i Slavko Goldstein stvarno putuju u Švicarsku, kako je i bilo navedeno u izdanom putnom nalogu.

Krivotvoreni potpisi

- Nismo imali nikakva razloga sumnjati u te naloge te smo isplatili akontacije dnevnica - rekao je Matišić.

Pritom je naglasio kako je Saucha morao znati koliko se godišnje trošilo na sporna putovanja jer je bio upoznat s proračunom. Unatoč tome, kada je otkrivena afera dnevnice, Saucha je nazvao svjedoka i pitao ga kako je moguće da su troškovi bili tako visoki te da je Goldstein u godini dana bio 160 dana na putu. Matišić je kazao kako je Saucha tom prilikom govorio da je netko krivotvorio njegove potpise na nalozima te je krivnju za to pokušao prebaciti i na ljude iz njegova ureda.

- Rekao sam mu da to nije moguće i da smo mi isplaćivali akontacije dnevnica na temelju putnih naloga na kojima je bio pečat Vlade i njegov dvostruki potpis - izjavio je Matišić.
Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, kada bi trebao svjedočiti prijašnji Sauchin šef, sada izabrani predsjednik RH Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:39