‘DOSTA JE!‘

Nastavlja se ‘ReWolt‘: Pregovori Wolta i dostavljača nisu uspjeli, najavljena dva nova prosvjeda

Predstavnici Wolta nisu htjeli prihvatiti nijedan zahtjev za poboljšanje radničkih i materijalnih prava

Prosvjed dostavljača Wolta 14. veljače

 Zeljko Puhovski/Cropix

Pregovori Wolta i njegovih partnera, dostavljača, nisu uspjeli. Kako su nam otkrili iz Inicijative dostavljača Wolta, predstavnici njezine platforme u Hrvatskoj nisu htjeli prihvatiti nijedan zahtjev za poboljšanje radničkih i materijalnih prava koje su pred njih iznijeli i zbog kojih su na ulice izašli prije dva tjedna kad im je cilj bio dobiti jamstvo za početak pregovora, u čemu su uspjeli.

Ipak, pregovori se nisu odvili prema planu i zato se "ReWolt" nastavlja. Vozači će svoje nezadovoljstvo izraziti na dva nova prosvjeda koja planiraju u ožujku. Prvi će organizirati 2. ožujka ispred sjedišta Wolta u Kuzminečkoj ulici, a drugi osam dana kasnije na Trgu bana Josipa Jelačića.

- Iz Wolta su odbili sve naše zahtjeve i odugovlačili su. Odbili su zahtjeve za osnivanje obrta i podizanja cijena dostave koji su nam bili najvažniji. Rekli su tek da bi oko nekih mogli naknadno razgovarati - otkriva nam jedan od članova Inicijative dostavljača Wolta. Zahtjev oko kojeg su u Woltu bili spremni pregovarati, i to ne prije sredine ožujka, kaže, bilo je poboljšanje korisničke podrške vozačima koji u usporedbi s ostalima nije prioritetna stavka.

image

Prosvjed dostavljača Wolta 14. veljače

Zeljko Puhovski/Cropix

Zahtjevi s kojima su iz Inicijative došli pred Woltu su: povećanje naknade za dostavu od 30 posto, regulaciju rada stranih državljana, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, optimizacije aplikacije i ispravljanje njezinih bugova, kvalitetno osiguranje dostavljača, izrada crne liste agregatora i da se polog novca na AirCashu računa kao dostava.

Zbog njihova odbijanja će dostavljači opet prosvjedovati Ispred sjedišta Wolta 2. ožujka u 11 sati gdje će pokazati neslaganje s politikom te tvrtke, ali i zahtijevati momentalno povećanje naknada za dostavu od 30 posto. Svoje nezadovoljstvo novim Zakonom o radu u segmentu rada na digitalnim platformama i o Zakonu o spriječavanju neprijavljenog rada ispoljit će 10. ožujka u isti sat na Trgu bana Josipa Jelačića.

Radnici ističu kako je novim zakonskim aktima njihova zarada umanjena za trećinu, dok istovremeno nemaju jednaka prava kao ostali radnici. Uvedena je i obveza prijave na 40 sati tjedno za sve platformske radnike što ograničava vrijeme rada i ostvarivanje većih prihoda. Stoga, traže izmjene tog zakona.

Navode kako prosvjede organiziraju uz logističku potporu opozicijskih stranaka i nekoliko velikih sindikata. Na njih pozivaju radnike ostalih online platformi poput Glova ili Bolta, kao i strane državljane koje potiču da prepoznaju svoja prava.

- Ne može više sve na štetu dostavljača i preko naših leđa! Pokažimo im da smo kao jedno i da nas ne mogu zavlačiti! Pokažimo snagu i jedinstvo! Dosta je! - pozivaju svoje kolege na prosvjed iz Inicijative dostavljača Wolta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:53