PRESICA ISPRED MUZEJA ILUZIJA

NASTAVLJA SE ŠTRAJK U ŠKOLAMA Sindikati objavili u koje tri županije u ponedjeljak neće biti nastave: 'Nećemo na sastanak sa Škorom'

 
Štrajk u školama
 Damjan Tadic / CROPIX

Sindikati zaposlenih u odgoju i obrazovanju poručili su u petak kako se neće odazvati na sastanak s predsjedničkim kandidatima kako bi raspravljali o stanju u sustavu te su najavili da u ponedjeljak štrajkaju škole u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Ana Tuškan izjavila je na konferenciji za medije ispred Muzeja iluzija u zagrebačkoj Ilici kako ne žele da ih se povezuje s politikom ili određenim političkim strankama i kandidatima za predsjednika države.

Rekla je to nakon što je u četvrtak Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, s kojim je SHU zajedno u štrajku, pozvao predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da jasno iskažu stav o stanju u obrazovanju i štrajku prosvjetnih radnika. Škoro je sindikate pozvao na razgovor, a aktualna predsjednica je na Twitteru kazala kako podržava njihove zahtjeve.

"Niti jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke ni sa jednom političkom strankom. Neka se izjasne što misle o obrazovanju, jer će to sigurno biti program svakog od kandidata, ali to s nama veze nema", kazala je Tuškan. "Na sastanak se neće ići, ne želimo biti povezivani ni sa jednim kandidatom", naglasila je Tuškan.

Najavila je također da u ponedjeljak štrajkaju osnovne i srednje škole u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj, i Sisačko-moslavačkoj županiji.

U štrajku u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji u petak, odaziv članstva dvaju sindikata bio je 87 posto u srednjim školama, i 92 posto u osnovnim školama prema podacima do 11 sati.

Njihovi zahtjevi su povećanje koeficijenata složenosti poslova za 1,406 postotna boda, pri čemu bi se izjednačili s ostalim javnim i državnim službenicima. Naglasili su da, uslijed povećanja osnovice za 6,12 posto kako je najavio premijer Andrej Plenković, njihove plaće i dalje zaostaju za drugima u sustavu.

"Ustrajemo i dalje, naši su zahtjevi utemeljeni, pravno potkovani i pravedni", poručila je Tuškan.

Dodaje kako su došli pred Muzej iluzija jer su dobili poziv od premijera Plenkovića da razgovaraju o zaostajanju plaća u sustavu odgoja i obrazovanja. "Kako nismo dobili ni vrijeme ni mjesto sastanka, zaključili smo da ćemo ga potražiti u Muzeju iluzija", rekla je.

Upozorila je na niske plaće zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja, gdje su plaće učitelja početnika 3100 kuna, a plaća spremačice s 30 godina staža 3580 kuna.

"Te žene žive na rubu siromaštva, u sličnoj situaciji su kuhari i računovodstveni referenti", zaključila je Tuškan, naglasivši kako školama radi 86 posto žena koje su najpotplaćenije u sustavu javnih i državnih službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 21:57