ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

NASTAVLJA SE TREND PADA BROJA PRVAŠIĆA Ove godine upisano 24 razreda manje nego lani, velik broj roditelja zatražio odgodu

 Duje Klarić / CROPIX

Negativan trend pada broja učenika u hrvatskim školama nastavlja se i ovu godinu. Ove godine upisuje se 24 razreda prvašića manje nego lani, a u posljednjih pet godina izgubili smo gotovo 200 razreda, piše HRT. Osim toga, ove je godine velik broj roditelja zatražio odgodu polaska svojih prvašića u školu.

U prvi razred osnovne škole na jesen 2018. upisalo se 60 razreda prvašića manje nego godinu prije. Već se tad zdvajalo nad brojkama, a neki su pad broja prvašića povezivali s odgodama polaska. No, razlog vjerojatno leži negdje drugdje.

U školskoj godini 2015./2016. upisalo se gotovo 42 tisuće učenika, a ove godine mnogo ih je manje - 38 tisuća. To je pad od 4 tisuće učenika u pet godina, odnosno 190 razreda manje. S druge strane, odgoda polaska u prvi razred varira između 2.700 i 3.500 tisuće. Odgoda se može odobriti samo za jednu godinu, a stručnu procjenu donose povjerenstva škole i školske medicine.

- Broj odgoda varira od škole do škole. U mojoj školi desetak djece dobije odgodu. Od toga 2-3 roditelja sami to traže. No imam informacije da u drugim školama puno više roditelja traži odgodu i onda kada za to nema osnove - rekla je Elvira Nimac, psihologinja OŠ ‘Dr. Ante Starčević’ u Zagrebu gostujući u Temi dana HRT-a, i dodala:

- Roditelji najčešće govore da im dijete nije spremno za školu pri čemu ne znaju objasniti zašto. Prema mom iskustvu dva su najčešća razloga - visoka očekivanja roditelja i strah da ih dijete neće moći ispuniti pa traže odgodu jer vjeruju da će za godinu dana biti spremniji. Ponekad roditelji traže odgodu i zbog svoje komocije.

Prof. dr. sc. Dubravka Miljković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu kaže da bi roditelji trebali poslušati struku.

- Ali možda nemaju povjerenja prema svom djetetu. Ponekad kažu da dijete nije dovoljno socijalno i emocionalno zrelo, odnosno da se nije u stanju nositi s neuspjehom u školi. To može biti posljedica popustljivog odgoja gdje se dijete štiti od svega. Od rođenja ga se stavi pod stakleno zvono i štiti ga se od svega. U stručnoj literaturi se takvi roditelji zovu - roditelji helikopteri. Kada takvo dijete dođe u školu i krene se uspoređivati s vršnjacima i vidi da možda nije doraslo - tu se slomi - istaknula je Miljković za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:58