URED PREDSJEDNIKA

Nastavljen rat dopisima: Milanović opet Plenkoviću pisao o sjednici VNS-a, kaže da iznosi neistine

U priopćenju za medije Ured predsjednika objavio je i dopis Predsjednika Republike koji je prethodno upućen premijeru
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković još se nisu uspjeli dogovoriti o održavanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a tim je povodom iz Ureda predsjednika u srijedu poslijepodne stigao novi pisani poziv predsjedniku Vlade da se sazove sjednica VNS-a.

Osim toga, u priopćenju za medije Ured predsjednika objavio je i dopis Predsjednika Republike koji je prethodno upućen premijeru.

S Pantovčaka su tako poručili sljedeće:

- Budući da predsjednik Vlade RH Andrej Plenković još uvijek nije odgovorio na prijedlog Predsjednika Republike za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost od 20. listopada, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je danas ponovo dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i predlaže pitanja o kojima bi se raspravljalo i odlučivalo na sjednici VNS-a, a sve sukladno čl. 4. st. 3. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH.

Kako je predsjednik Vlade i danas iznio neistinite činjenice o sazivanju VNS-a, u nastavku (i prilogu) objavljujemo dopis Predsjednika Republike koji mu je prethodno upućen:

„Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

obraćam Vam se još jednom s prijedlogom za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sukladno zakonskom okviru, čl. 4. st. 3. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, jedino smo Vi i ja - kao predsjednici Vlade i Republike - ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti.

Kao što i proizlazi iz ovog dopisa, a nastavno na moj dopis od 20. listopada, predlažem održavanje sjednice i od Vas očekujem odgovor prihvaćate li prijedlog za održavanjem iste.

S obzirom na to da prema već spomenutom čl. 4. st. 3. Zakona sjednicom Vijeća predsjeda Predsjednik Republike, slobodan sam predložiti sljedeća pitanja o kojima bismo raspravljali i odlučivali, a koja utječu na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske:

1. Radikalizacija u hrvatskom društvu;

2. Pandemija virusa COVID-19;

3. Sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine;

4. Funkcioniranje pravosudnog sustava Republike Hrvatske, posebice u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala;

5. Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu.

Ako smatrate da bismo trebali raspraviti o još nekom pitanju, molim Vas da to predložite kako bi rasprava bila što kvalitetnija. S obzirom na brojnost i važnost tema, predlažem, ako se dogovorimo o održavanju sjednice, da je održimo u dva dijela u sljedeća dva tjedna, pri čemu sam spreman prilagoditi se Vašem rasporedu.

Nakon Vašeg odgovora na ovaj ponovljeni poziv, može se pristupiti i rješavanju tehničkih detalja oko održavanja same sjednice - stoji u priopćenju Ureda predsjednika Republike.

Podsjetimo, predsjednik Milanović nedavno je rekao da Plenković mimo njega želi uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti.

- Zar to nije očito. Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju, rekao je Milanović i dodao da nije dobio nikakav formalan dopis Andreja Plenkovića.

- Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena, dodao je Milanović.

Danas je pak premijer o sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti rekao sljedeće:

- Mi smo suprotno lažnoj informaciji koju je glasnogovornik predsjednika pustio u subotu u medije, išli s informacijom da im mi nismo dostavili materijal. Istina je, predstojnik mog ureda Zvonimir Frka Petešić šalje dopis Orsatu Miljeniću pismo s nekoliko elemenata. Dostavlja mu informaciju o zaključku vlade prijedlog mjera koje nam je dostavila koordinacija za domovinsku sigurnost. To je prva činjenica. U tom dopisu kažemo da bi na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost se moglo raspraviti o redovitoj temi, smjernicama za rad sigurno-obavještajnog sustava - točka jedan su mjere radikalizacija, ekstremizam, druga je opće smjernice za rad, treća točka je bio tehnički prijedlog termina - rekao je Plenković pa nastavio.

- To nije vrsta komunikacije koja zahtjeva osobnu prepisku između predsjednika Vlade i Republike. Takvu vrstu komunikacije obavljaju naši uredi. Moj predstojnik se na temelju tog dopisa dva puta čuo, oba puta je on zvao Miljenića da ga pita u vezi termina. Nismo u fazi da imamo jedan papir na kojem će biti dva potpisa, predsjednika Vlade i Republike koji će onda ići ostalim članovima vijeća s temama za sastanak, materijalima, i prethodno vrlo bitno mjesta održavanja sastanka. Zadnji je bio u vili Weiss. Imamo sugestiju da sastanak zbog epidemioloških okolnosti bude ovdje gdje je održan sastanaka Vijeća za euro. Nije do nas. Ako smo rekli može četvrtak popodne, petak ujutro, petak popodne, ta ponuda stoji. Ako dobijemo neki feedback da im paše četvrtak popodne, petak ujutro ili petak popodne možemo se dogovoriti. Ako odgovore u subotu nije realno da sastanci budu sutra i preksutra - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:16