ZAGAĐENA VODA U SLAVONSKOM BRODU

NASTAVLJEN RAT HDZ-ovog MINISTRA I GRADONAČELNIKA SL. BRODA 'Ministarstvo se jučer sastalo samo da izriba grad'

 
Tomislav Ćorić i Mario Šiljeg
 Dragan Matic / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija da je Vlada učinila sve kako bi osigurala dostavu pitke vodu građanima s područja Slavonskog Broda.

- Danas bi trebala Slavonskom Brodu biti isporučeno i dodatnih 10 spremnika. A oko 600.000 litara flaširane vode tamo je već dostavljeno. Želimo čim prije omogućiti stalan dotok vode za piće i kuhanje građanima Slavonskog Broda, rekao je Ćorić.

Napominje tako da će prva faza obuhvatiti spajanje na Sikirevce čime će se omogućiti određena količina vode. U drugoj fazi, povećanjem kapaciteta na Sikirevcima izgradnjom dodatne infrastrukture omogućit ćemo potpuno napajanje Slavonskog Broda vodom iz Sikirevaca. Naravno, to sve pod pretpostavkom da vodocrpilište Jelas ne bude u funkciji, rekao je ministar Ćorić.

Incijalna mjerenja koja su učinjena 30. ožujka u dva navrata ukazivala su na izrazito visoke količine ugljikovodika na vodocrpilištu Jelas. Riječ je o bunarima br. 7, 11 i 15 koji su u tom inicijalnom mjerenju bili uzorkovani. U oba mjerenja iskazane su visoke vrijednosti i vodocrpilište Jelas je temeljem tih vrijednosti proglašeno nepogodnim za korištenje, dodaje Ćorić.

MUP i DORH ispituju uzroke ekoincidenta i tko god je odgovoran, treba biti priveden licu pravde, istaknuo je ministar Ćorić. Dodao je i da će Upravno vijeće Hrvatskih voda danas donijeti odluku o sniženju cijene vode građanima Slavonskog Broda.

U slijedeća dva tjedna planira se spojiti vodovod Slavonski Brod na vodocrpilište Sikirevci i namaknuti dio potreba Slavonskog Broda, koji prelazi 200 litara u sekundi, a u špici sezone i 300 litara u sekundi. Dodatne količine vode mogu se dobiti s područja Davora, ali u nešto manjem opsegu. To će dovesti do toga da vodoopskrba do Vukovarsko-srijemske žuanije neće moći ići intenzitetom kojim je išla u prethodnom razdoblju, kazao je Ćorić.

Slavonski Brod, 020418
U Sikirevcima su jutros zapoceli radovi na spajanju javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpiliste Sikirevci. Pocetku radova nazocio je ministar zastite okolisa i energetike Tomislav Coric i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Djurokovic. Prespajanjem sustava za 10 do 15 dana gradjanima Slavonskog Broda omogucit ce se pitka voda, a zbog povecanog kapaciteta stanovnicima Brodsko-posavske no i susjedne Vukovarsko-srijemske zupanije moguce su krace redukcije vode.
Na fotografiji cisterne s vodom.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Državni tajnik Mario Šiljeg iznio je za HTV informaciju da se situacija na terenu popravlja.

- Koncentracija ugljikovodika u vodi je u opadanju i vrlo brzo očekujemo stabilizaciju stanja na terenu. To su informacije od jučer uzetih uzoraka, izjavio je za HTV Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša.

Dodao je kako je ono što se dogodilo u Slavonskom Brodu uobičajeno za ovaj dio Europe. Shodno klimatskim promjenama toga će biti i više, smatra. Sve su službe reagirale pravovremeno, a tko je odgovoran utvrdit će istraga. Naglasio je da Ministarstvo ništa ne krije i s nestrpljenjem očekuju rezultate istrage.

U međuvremenu je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara za N1 izjavio je kako je ministar Ćorić jučer poslao poruku da ne želi razgovarati s gradonačelnikom koji vodi brigu o 90 tisuća stanovnika.

- Ministarstvo se jučer prije svega sastalo da izriba grad, rekao je Duspara.

Osvrnuo se i na optužbe da se lokalna nije brinula za vodocrpilište te da filteri nisu mijenjani 17 godina.

- Podsjetio bih ministra da smo tvornicu od Hrvatskih voda dobili 2010. Ako je netko kriv, onda su oni jer su nam je trebali dati ispravnu. Ne stoji činjenica koju govore, jer imamo stručnjaka koji kaže da se filteri mogu mijenjati i nakon 15 godina. Mi dosad nismo imali problema. Ova tvornica nije građena da pročišćava naftu nego vodu i nema tvornice koja to može, rekao je Duspara.

Direktor brodskog Vodovoda: Podnijet ću kaznene prijave zbog klevete

Direktor Vodovoda u Slavonskom Brod Stjepan Aščić rekao je danas na konferenciji za novinare da će podnijeti nove kaznene prijave zbog onečišćenja vode u gradu.

- Ono što moram reći je da se nikada na crpilištu Jelas nije pojavila količina ugljikovodika ni blizu ovim koncentracijama koje su se pojavile. Okrivljeni smo da smo mogli pravilnim održavanjem to napraviti, ali to nije moguće. Ja ću danas vjerojatno podnijeti kaznene prijave za netočno informiranje i klevetu i sazvati izvanrednu sjednicu nadzornog odbora, a gradonačelnik uvijek ima stavljen moj mandat na raspolaganje u ovoj situaciji', rekao je direktor brodskog Vodovoda, a prenosi tportal.

Na upit hoće li tužiti ministra Ćorića, Aščić nije konkretno odgovorio.

- Moram analizirati što je točno tko rekao i na osnovu toga ćemo postupiti. To radim zbog interesa trgovačkog društva i Grada. Gradonačelnik uvijek ima moj mandat na raspolaganju, on je moj šef, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:24