USKOK-ov UDAR

NASTAVLJENI IZVIDI PROTIV BIVŠEG MINISTRA UPRAVE Policija pretresla i stan u Zagrebu koji je Lovro Kuščević uzeo u najam

 CROPIX

Policija po nalogu USKOK-a i dalje provodi izvide vezane uz sumnje da je donedavni ministar uprave i nekadašnji načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević zloupotrebljavao svoj položaj te poticao druge na zloupotrebe kako bi za sebe i sebi bliske osobe osigurao ilegalno stjecanje nekretnina i povećanje vrijednosti imovine.

Kada će izvidi biti završeni i kakvu će odluku na koncu donijeti USKOK za sada se može samo nagađati.

Međutim, činjenica da su ovog tjedna provedeni pretresi nekretnina Lovre Kuščevića te još nekih potencijalnih osumnjičenika govori u prilog tome da bi USKOK protiv njega uskoro mogao pokrenuti kazneni postupak. Naime, USKOK je prethodno, kako smo već izvijestili, ishodio od suca istrage Županijskog suda potrebne naloge za pretres. Prilikom ishođenja naloga tužiteljstvo sudu mora detaljno obrazložiti svrhu izdavanja naloga, odnosno navesti osnove sumnje u počinjenje konkretnih kaznenih djela, kao i na čemu te sumnje temelje.

Sud izdao naloge

S obzirom na to da je sud izdao naloge, očigledno su istražitelji već prikupili ozbiljne podatke koji govore u prilog tome da je u postupanju Lovre Kuščevića bilo ozbiljnog kršenja zakona. Sud je, podsjetimo, izdao naloge za pretrese Kuščevićevih nekretnina u Nerežišćima, kao i nekretnina njegova šogora Ivice Žuvića. Neslužbeno doznajemo da je od suca istrage ishođen i nalog za pretres stana u Zagrebu koji je koristio Kuščević. Taj stan u Maksimirskoj ulici u prisutnosti Lovre Kuščevića policija je pretražila u utorak u poslijepodnevnim satima.

Policija i USKOK u ovoj fazi izvida ne žele otkrivati zbog kojih kaznenih djela istražuju bivšeg ministra. Međutim, prema neslužbenim informacijama, radi se o više optužbi. Jedna od njih odnosi se na dodjelu POS-ova stana u Nerežišćima Kuščevićevu šogoru Ivici Žuviću 2010. godine. Istražitelji raspolažu podacima da Žuvić nije imao uvjete za dobivanje tog stana po povlaštenim uvjetima jer je navodno imao u vlasništvu stan u Splitu koji mu je prethodno darovao otac.

Skidanje imuniteta

Druga optužba odnosi se na prenamjenu zemljišta Lovre Kuščevića prilikom izmjena i dopuna Prostornog plana općine Nerežišća 2015. godine. Radi se o poljoprivrednom zemljištu na kojemu je Kuščević imao legalno izgrađenu štalu za uzgoj peradi i kunića, a zemljište je 2015. prenamijenjeno u građevinsko, ali ne u sklopu Odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana, nego naknadno, mimo propisane procedure, Rješenjem o ispravci pogreške koje je potpisao tadašnji predsjednik Općinskog vijeća Jakša Goić.

Istražuju se i okolnosti pod kojima je došlo do prenamjene poljoprivrednog zemljišta Kuščevićeve supruge, kupoprodaja nekretnina preko Kuščevićeve tvrtke koja je završila u stečaju, stjecanje nekretnina njegova šogora...

Izvidi su očigledno u fazi finalizacije. Očekuje se da će policija u kratkom roku izvijestiti USKOK o rezultatima obavljenih pretraga te o sadržaju računala i mobitela obuhvaćenih osoba, ukoliko su im oduzeti. Nakon toga je na potezu USKOK. Ako odluče da će pokrenuti istragu, što je nakon opisanih radnji vrlo vjerojatno, najprije će to doznati saborski zastupnici koji su članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) jer se kazneni postupak protiv Kuščevića ne može pokrenuti prije nego što mu se skine imunitet saborskog zastupnika.

Za podnošenja zahtjeva za skidanje imuniteta ovoga tjedna DORH-u je ostalo malo vremena jer nadležni tužitelji tek trebaju analizirati materijale koje im dostavi policija.

No, već sljedeći tjedan MIP će možda imati razlog za sazivanje sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:18