OKALJAN SUSTAV

Nastavnica biologije baš svakom od oko 200 učenika zaključila peticu: ‘Ne prepoznaje temeljne pojmove, odličan!‘

Svi priznaju: problem postoji i radi se o inflaciji odlikaša i pritisku roditelja na njihov rad
 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Kad bi netko kojim slučajem pogledao ocjene iz prirode i biologije učenika viših razreda Osnovne škole Borovje u Zagrebu mogao bi pomisliti da su učenici mali genijalci.

Naime, nastavnica biologije je baš svakom od otprilike 200 učenika od 5. do 8. razreda zaključila ocjenu odličan, izvijestio je RTL u emisiji Potraga.

Zaključivanje je izgledalo ovako:

"Ne prepoznaje temeljne pojmove i stručno nazivlje… Niti uz pomoć učitelja ne uspijeva reproducirati najjednostavnije nastavne sadržaje… 1, 1, 1, 1, 1, 1, 5. Zaključeno: Odličan, 5."

"Usvojenost bioloških koncepata: 2, 1, 3,… Prirodoznanstvene kompetencije 2, 1… Zaključeno: Odličan, 5."

Ravnateljica Osnovne škole Borovje u Zagrebu Branka Štefok Boradžija kazala je kako ne mogu reći da odobravaju, ali da svakako razumiju postupak učiteljice.

"Ne mogu i ne želim govoriti u njeno ime, ali svakako razumijem ovaj izraz nezadovoljstva i razočaranja u sustav vrednovanja. Jer to znači da nakon čitave školske godine, sve ono praćenje, provjeravanje, ocjenjivanje, nema nikakvoga smisla ako svi oni na kraju moraju imati zaključnu ocjenu odličan", rekla je.

Na pitanje može li se nekoliko tjedana nakon kraja školske godine išta učiniti po tom pitanju, ravnateljica Štefok Boradžija odgovara niječno.

"Svjedodžbe su izdane, naši osmaši su upisani u svoje srednje škole i gimnazije, tako da je postupak za ovu školsku godinu završen."

Za predsjednika sindikata Preporod stvar je jasna:

"Kada bi se mene pitalo, ona bi bila osoba godine, a vrlo joj se lako može dogoditi opomena, kazna… Jer ako vi imate situaciju da vama 90 posto učenika ima odličnu ocjenu, a ovdje je samo 100 posto u pitanju. Nije to velika razlika. Ovih 100 posto, to je poruka, ovih 90, 80 ili 70 je užas. Ali učestali užas u našim školama", kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Bivša ministrica obrazovanja ipak je malo suzdržanija.

"Ja pretpostavljam da je ova učiteljica ovo napravila kao gestu, ali gesta ne smije štetiti", poručuje Blaženka Divjak.

No svi priznaju: problem postoji i radi se o inflaciji odlikaša i pritisku roditelja na njihov rad.

"Učitelji su dulji niz godina izloženi različitim izazovima i pritiscima i mic po mic, malo po malo, tijekom svih ovih školskih godina ja bih rekla da govorimo i unazad 10 ili 20 godina, pomalo popuštaju i smanjuju kriterije ocjenjivanja. I ne bih rekla da mogu objektivno ocjenjivati uz sve te pritiske i izazove koje nosi njihov rad danas", kazuje ravnateljica Štefok Boradžija.

Nastavnica biologije nije htjela razgovarati na ovu temu pa nisu do kraja jasni njezini motivi, no doznaje se kako je dosad svoj posao obavljala stručno i profesionalno i bila na glasu kao jedna od najstrožih učiteljica, piše RTL.

Ovo je svojevrsna karikatura već dovoljno okaljanog sustava. Naime, 60 posto svih učenika osnovnih i 26 posto srednjih škola prolazi s odličnim uspjehom. A lani je bilo 10 i pol tisuća više učenika s prosjekom 5.0 nego 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:14