PROCJENA

Nastavnica zaražena, a učenici ne moraju u samoizolaciju jer su ih "zaštitile maske"

Učenici viših razreda OŠ Sesvetski Kraljevec od prekjučer su uobičajeno na nastavi iako su bili u kontaktu s nastavnicom
 Luka Gerlanc/Cropix

Iako im je predavala nastavnica pozitivna na covid-19, učenici viših razreda Osnovne škole Sesvetski Kraljevec od prekjučer su svi normalno na nastavi bez mjera samoizolacije.

To je primjerenim procijenio dežurni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na zahtjev ravnatelja OŠ Sesvetski Kraljevec Ivice Vlašića.

Ravnatelj nam je potvrdio da iako je pozitivna nastavnica engleskog jezika bila u kontaktu s većinom razreda u školi s gotovo 800 učenika, u desetodnevnu samoizolaciju idu samo učenici nižih razreda dok su oni od petog do osmog razreda vraćeni u školske klupe. Mišljenje je epidemiologa da je te učenike "od moguće zaraze zaštitilo nošenje maski". Naime, ravnatelj Vlašić kaže nam da učenici viših razreda na nastavi nose zaštitne maske, dok ih učenici nižih ne nose.

Odluka preko noći

- Osim toga, epidemiolog nam je objasnio da učenici nižih razreda puno više traže fizički kontakt i blizinu nastavnice od učenika viših razreda, a time su u većem riziku i određena im je samoizolacija. Stariji razredi su na distanci, sjede po jedan u klupi pa su epidemiolozi procijenili da su u manjoj ugrozi - rekao je Vlašić te dodao da će odsad svi učenici u školi morati imati zaštitne maske cijelo vrijeme.

Iako se i roditelji učenika načelno slažu kako je bolje da djeca idu u školu, ono što im smeta jest to što se takve odluke donose preko noći. Ravnatelj je na oglasnoj ploči, ali i osobnom porukom, još u petak roditeljima najavio da svi razredi idu u samoizolaciju nakon što je nastavnica dobila pozitivan nalaz, ali je nakon tri dana promijenio odluku.

- Malo je to kaotično, ne postoji nikakav protokol za postupanje, nego je sve od situacije do situacije. Razumijem da tako mora biti, ali bolje bi bilo da se odmah napravi načelni dogovor tko će ići u školu, a tko ostati doma i u kojim točno situacijama - rekla je Marina Radić, majka dvoje školaraca u OŠ Sesvetski Kraljevec i članica razrednog vijeća.

Ravnatelj je "konfuziju" objasnio time što je tri dana čekao mišljenje epidemiologa i nije htio riskirati pa je preventivno odlučio o kompletnoj samoizolaciji dok nije došla procjena epidemiologa da se više razrede ipak pusti na nastavu.

Očitovanje

- Ovo nije jednostavna situacija ni za koga. I mi se snalazimo kako znamo, ali moje je mišljenje, kao i ono epidemiologa, da učenici moraju ići na nastavnu normalno kad god je to moguće - izjavio je ravnatelj.

Zatražili smo i očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, a oni su nam odgovorili da su "pitanja vezana uz samoizolaciju u nadležnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)". Na pitanje HZJZ-u, odnosno Službi za epidemiologiju, koji je točno protokol u takvim situacijama, odgovorili su da "epidemiolog potencijalni rizik procjenjuje individualno na temelju detaljno prikupljenih informacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:40