#IJASAMFRANJO

NASTAVNICI STALI NA STRANU PROFESORA FRANJE Objavljuju svoja šokantna iskustva iz učionica, osobito su potresna svjedočanstva trudnih učiteljica

 
 Screenshot RTL/Twitter/Profimedia

Slučaj Franje Dragičevića, profesora čakovečke Tehničke škole koji je gurnuo dvojicu učenika, izazvao je veliku buru, a nakon što je cijeli slučaj dobio nacionalni značaj, oglasile su se i njegove kolege. Pod oznakom #ijasamfranjo dijele svoja iskustva na društvenim mrežama, a mi vam ovdje prenosimo neka od njih.

– Učenik osmog razreda se svaki sat penjao na sto, skidao hlače i vikao 'Hoćeš da ga izvadim? Da vidiš što je piton' – svjedočanstvo je jedne od profesorica.

– Kada sam kupila nove zimske gume učenik 8. razreda mi je prijetio da će ih izbušiti... (Kako se usuđujem kupovati tako dobre gume?, bilo je njegovo pitanje) Na svu sreću, gume mi nije izbušio nego mi je izgrebao auto ključem s obje strane vrata... – svjedočanstvo je druge profesorice.

- Učenik od 14 godina zaletio se u mene i moju, tada trudnu, socijalnu pedagoginju i ritao nas kad smo se dizale s poda - kaže se u još jednom svjedočanstvu.

- Na kraju sata, učenik mi je rekao kako živa neću izaći iz škole. Majka učenika: 'Ma on ti se to samo malo šalio', napisala je još jedna nastavnica.

- Učenik me gađao zapaljenim papirićima. Otišla sam pedagoginji i rekla da ću o tome govoriti na Razrednom vijeću. Rekla mi je da to ne činim jer to znači da nisam za nastavnika - glasi još jedno svjedočanstvo.

Evo još nekoliko potresnih svjedočanstava:

- Učenik je kopirao moju zabilješku o njemu iz e-dnevnika, na to napisao 'nap*** se k. kozo nedo***' i nacrtao znak pištolja. To je dijelio okolo. Ja sam tad bila dva mjeseca trudna.

- Učenik mi je rekao da ga 'boli k.' za pisanje zadaća.

– Učenik mi je držao ruke na leđima dok su ostali kopali po mom osobnom računalu.

Inače, profesor Franjo Dragičević priznao je da je gurnuo dvojicu učenika, no rekao je i kako bi to ponovio.

- Ja sam odreagirao na način, kad sam ustanovio koji je učenik to napravio (bacio kredu), da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, isto tako drugog učenika. On je pljunuo na stol učenika, pa sam prema obojici primijenio isti tretman - rekao je profesor Franjo Dragičević koji je kazao i da već neko vrijeme pokušava smiriti razred razgovorom i drugim pedagoškim metodama, ali da je ovaj put izgubio kontrolu.

- Ja sam to napravio i da bi morao opet bi napravio, sram me da sam morao... Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su ok, ali sustav nastavnike ne štiti - ustvrdio je Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 03:21