NEMA NASTAVE

NASTAVNICI U ŠTRAJKU, RODITELJI ZBUNJENI Tijekom dana rušile se web stranice mnogih škola: 'Nijedno dijete ne smije ostati pred zaključanim vratima'

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Zbog propasti pokušaja mirenja Vlade i sindikata, koji traže povećanje koeficijenta složenosti poslova, učitelji i nastavnici u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj u četvrtak će štrajkati.

Sindikalisti su najavili kako će štrajk biti cirkularni - to znači da će prvi dan biti cijela Hrvatska u štrajku, a sljedeće dane svaki dan po nekoliko županija i oba sindikata, a o rasporedu će naknadno izvijestiti.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je, da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada.

- Kako će to biti organizirano, mora biti objavljeno na internetskim stranicama škola - rekla je Divjak. No, to u jednom periodu poslijepodneva nije bilo moguće jer su pale mrežne stranice škola diljem Hrvatske.

Odluka je u konačnici na roditeljima - djeca mogu doći u školu, bit će zbrinuta, ali nastave neće biti.

O tome kako su se škole organizirale te kakav je kontakt s roditeljima novinarka HRT-a razgovarala je s ravnateljem OŠ dr. Ante Starčevića i predsjednikom Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikicom Mihaljevićem koji kaže kako je štrajk dosta kasno najavljen.

- Jako je puno poziva, puno sam razgovarao s ravnateljima i srednjih i osnovnih škola. Imamo jedan generalni problem kako sutra organizirati bilo kakav oblik nastave zato što su danas u popodnevnim satima mrežne stranice škola pale. Obavijesti koje trebamo staviti na mrežne stranice ne možemo tamo staviti tako da nam je jedino preostalo roditeljima koji su zvali telefonom dati informaciju o sutrašnjem danu i naravno staviti obavijest na školu - rekao je Mihaljević za HRT.

- Djeca koja idu u produženi boravak trebaju biti zbrinuta. Ako se može organizirati neki oblik nastave bilo bi dobro. Ali u svakom slučaju bit će prihvaćena u školu, bit će organizirano dežurstvo, vrata škola će ostati otvorena, niti jedno dijete ne smije ostati pred zaključanim vratima škole. Kuharice će im podijeliti obroke i za njih ćemo se posebno pobrinuti, umirio je zabrinute roditelje ravnatelj Mihaljević.

Rekao je da podržava svoje zaposlenike u štrajku.

- Osobno držim da je reforma školstva jedna od najozbiljnijih reformi ove vlade i mislim da je Vlada morala imati sluha za opravdane zahtjeve učitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:56