OČITOVANJE DRŽAVNOM VRHU

NASTAVNIČKE GRUPE 'Uštede u javnom sektoru samo prema onima kojima je opseg posla smanjen zbog krize uzrokovane koronavirusom'

 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Nastavničke grupe na Facebooku, Školska zbornica i 45 minuta u očitovanju državnom vrhu i sindikatima ustvrdili su da bi uštede u javnom sektoru trebale biti samo prema djelatnicima kojima je opseg posla smanjen zbog krize uzrokovane koronavirusom.

"Zaposlenici u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju apsolutno su svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj smo se našli, kao i mogućih dugoročnih ekonomskih posljedica. Shvaćamo i kako je u trenutcima krize potrebno da i učitelji, nastavnici, stručni suradnici i cjelokupno školsko osoblje pokažu solidarnost (...)", navodi se u očitovanju koje su Školska zbornica i 45 minuta uputile Vladi, Uredu predsjednikua te Sindikatu javnih i državnih službi.

Potaknuti informacijama iz medija o mogućim rezovima u njihovom sektoru, nastavničke grupe na Facbooku apelirale su na sindikate da nadolazećim pregovorima o rezanju primanja, pristupe iznimno oprezno, kao i na Vladu da ozbiljno analizira dugoročne posljedice svake nadolazeće odluke.

Predložili su i da se tijekom trajanja krize, isplate isplate prekovremeni sati onima koji rade pojačano i pritom ugrožavaju vlastite živote, primjerice liječnicima, medicinskom i bolničkom osoblju te policajcima i vatrogascima, a da se pritom minimalno zadire u stečena prava onih koji rade jednako ili pojačano, poput učitelja i nastavnika.

Predlažu "rezanje prava, osnovice i koeficijenata onima kojima je opseg posla znatno smanjen, poput državnim dužnosnicima, zaposlenima u državnim agencijama, općinama, županijama", ali i da bi potencijalne uštede trebale trajati samo za vrijeme trajanja izvanrednih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:48