LEKCIJA IZ ELEKTRONIKE

NASTUPAO JE NA LOVE PARADEU, A SAD ODGAJA OSNOVCE Evo što legendarni hrvatski DJ pušta u učionici, malo tko se može pohvaliti da ovo uči na satu

 
Pero Brčić
 Luka Gerlanc / Cropix

Što djeca danas slušaju u školama, primjerice u osnovnoj školi? Prema saznanjima od splitskih učenika neki nastavnici puštaju im dalmatinske klape, neki Grašu, neki Olivera, a neki i elektroničku glazbu. Ovaj potonji glazbeni žanr zapravo je raritet, a dogodio se sasvim slučajno, i to u OŠ Gripe gdje su učenici ove srijede imali priliku čuti, vjerojatno po prvi put, kako zvuči kultni njemački sastav Kraftwerk, pioniri elektroničke glazbe te Jeffa Millsa koji je ovoj mlađoj generaciji posve nepoznat, piše Slobodna Dalmacija.

Ovu glazbenu edukaciju priredio im je učitelj informatike Pero Brčić, glavom i bradom poznati DJ Pero FullHouse koji je izazvao pozitivne reakcije svojih učenika.

- Vjerojatno se kao ni ja niste nadali da će djeca u osnovnoj školi ikad čuti Kraftwerk ili Jeffa Millsa. E, pa danas se to dogodilo u školi gdje već neko vrijeme predajem informatiku. Pošto su nastavnici imali danas projektni dan gdje su imali priliku prezentirati određenu temu, kako je bilo prije, a kako danas, ja sam odabrao glazbeni vremeplov. Prvi sat sam prošao ukratko kroz glazbenu povijest da bih se zaustavio na elektroničkoj glazbi koju malo bolje poznajem. Pričao sam o počecima elektroničke glazbe, Kraftwerku, pionirima techna i housea, DJ-ingu kao profesiji i hobiju, studijskoj i DJ tehnici. Donio sam opremu i u drugom dijelu su učenici imali priliku iskušati se za pravim DJ pultom. Nikad nešto slično nisu čuli ni vidjeli izbliza i mogu reći da su se oduševili kao i ja - napisao je na svom profilu učitelj Pero.

Nema sumnje da su se učenici oduševili jer su imali priliku čuti nešto nesvakidašnje, a što je krojilo glazbenu povijest. Uz ovaj glazbeni vremeplov, učenicima su nastavnici priredili niz zanimljivih tema u sklopu Projektnog dana i to sve na temu tradicije i suvremenog doba.

Između ostalog, mogli su saznati kako su se nekad djeca igrala, kako se nekad plesalo, kako su se cure i momci upoznavali vani, što je značio dnevnik, a što spomenar i slično. Djeca su bila oduševljena, a vjerojatno su mnogi kod kuće pitali roditelje kriju li negdje kakav stari gramofon i koju ploču, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:22