MINISTAR PROMETA

Natječaj je već raspisan: Butković otkrio kada će se na autocestama uvesti beskontaktna naplata

Tunel Učka bit će gotov iduće godine, radovi na Pelješkom mostu idu prema planu, a na natječaj za 20 novih vlakova javio se Končar
Oleg Butković
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, gostovao je u programu HTV-a te kazao kako je tradicionalna akcija 'Sigurna plovidba' ispunila svoj cilj jer je od oko 400 kontrola na moru zabilježeno 120 prekršaja. Najčešći i najopasniji prekršaj je glisiranje na manje od 300 metara od obale.

Butković je naglasio i da je nautički promet na razini prva dva tjedna u kolovozu prošle godine.

- Ukupan broj aktivnih brodica je na oko 70 posto ostvarenja u odnosu na lani, a za jahte duže od 20 metara smo na razini od oko 85 posto. Hrvatska se pokazala kao sigurna destinacija, a što se tiče nautike, prva smo destinacija svijeta, kazao je.

Implementaciju novog, beskontaktnog sustava naplate cestarina, Butković je najavio za 2022. godinu. Natječaj za taj posao već je, kaže, spreman i izlazi najesen.

Što se tiče tunela Učka, kaže da će puni profil biti gotov 2021. godine, a druga cijev i završetak punog profila prema Matuljima 2024., kad bi trebala biti završena i čitava izgradnja Istarskog ipsilona.

Na gradilištu Pelješkog mosta ne očekuje kašnjenja, usprkos koronavirusu.

- Prošli tjedan došlo je 150 specijaliziranih kineskih radnika. Radovi oko pristupnih cesta idu dobro te se očekuje da će radovi biti završeni u roku, rekao je Butković.

Kad je riječ o nabavi više od 20 novih vlakova, rekao je da je na natječaj HŽ putničkog prijevoza, vrijedan oko milijardu kuna, koji se 85 posto financira iz fondova EU-a, pristigla ponuda Končara. Nakon zaključenja ugovora prvi vlak bit će izručen za 24 mjeseca, a za 35 mjeseci svi ostali vlakovi.

S obzirom da je zračni promet zapao u krizu, zaustavljen je postupak pronalaska strateškog partnera za Croatia Airlines.

- Mora se pronaći rješenje da pomognemo Croatia Airlinesu. Naći ćemo rješenje u skladu s europskim propisima, a kad se situacija stabilizira, završit ćemo postupak pronalaska strateškog partnera, rekao je ministar Butković za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:59