HITNI SASTANAK VIJEĆA ZA OBRANU

Natječaj se poništava, odluka o novom nakon detaljne analize

 Boris Kovacev / CROPIX

Uz to što će Vlada poništiti odluku o izboru izraelske ponude F 16 Barak, poništit će se i natječaj za nabavu borbenih aviona, doznaje Jutarnji list u Vladi. Zasad nema decidiranog odgovora hoće li se ići na novi natječaj ili će se novi avion pokušati pribaviti direktnim razgovorom. “Slijedi novi postupak”, rečeno nam je neslužbeno u Vladi.

Više bi se moglo znati u ponedjeljak nakon sjednice Vijeća za obranu koju je sazvala predsjedenica Kolinda Grabar-Kitarović.

Žurnost

Prema priopćenju iz njezina Ureda, predsjednica je jučer razgovarala s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom koji su je izvijestili o propalom poslu s Izraelcima. U priopćenju se navodi kako se predsjednica nada da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem što bržeg pronalaženja rješenja.

Predsjednica smatra da je “žurnost u postupanju uvjetovana neopravdanim višegodišnjim odgađanjem odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva i trenutnim stanjem nakon remonta iz 2013. godine”.

Stoga će na njeno traženje na sjednici general Šundov podnijeti detaljno izvješće o stanju borbenog zrakoplovstva. Iz priopćenja se može zaključiti da se predsjednica zalaže da se prvo analizira novonastala situacija, a tek potom donese odluka hoće li se ići s novim natječajem ili na direktne pregovore s nekom od zemalja.

Tko će se javiti?

Za novi natječaj se zalaže i Igor Dragovan, predsjednik saborskog Odbora za obranu. Iako on nema velikih zamjerki na provedeni proces odabira, smatra da bi sljedeći trebalo javnije komunicirati.

U slučaju novog natječaja ne bi trebalo očekivati prevelika iznenađenja. Ponude bi dali švedski SAAB za Gripen, SAD za neki model F 16 te moguće ponovno Grčka također za F 16. U slučaju odluke o direktnim razgovorima sugovornik bi bile Sjedinjene Američke Države. No, pitanje je što bi u tom slučaju SAD uopće ponudile Hrvatskoj nakon svih događanja oko nabave izraelskog Baraka. Naime, sada je potpuno jasno da su hrvatske vlasti potpuno ignorirale američke preporuke navedene u dokumentu koji je 17. siječnja 2018. američko Veleposlanstvo uputilo Uredu predsjednice, Uredu premijera i MORH-u.

U tom dokumentu se taksativno navode sve radnje koje hrvatske vlasti moraju poduzeti prilikom kupnje polovnog ili novog F 16. Da se hrvatske vlasti ne bi zanosile kako su SAD zaboravile to ignoriranje, američko Veleposlanstvo u Zagrebu jučer je hrvatskim medijima uputilo priopćenje u kojem se navodi kako nije sporrno da su SAD “svesrdno podržavale hrvatsku nabavu zrakoplova iz Izraela te radile na tome da se prijenos realizira”. Ali “postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time”, navodi se u priopćenju.

Završena priča

U istom se posebno ističe da je Veleposlanstvo za slanje ovog očitovanja medijima zbog djelomične blokade Vlade SAD-a zatražilo posebno odobrenje iz Washingtona. Čime naglašavaju koliko im je jako stalo da se njihov glas čuje u javnosti. U priopćenju se navodi 27. prosinca 2018. kao datum odobrenja prijenosa. Iz ovoga se dade zaključiti kako je State Department toga dana Izraelu odobrio prodaju F16 Hrvatskoj u konfiguraciji bez izraelske dodatne opreme.

Dakle, za SAD je već na kraju prošle godine ova priča bila završena, a Izrael je odugovlačio s obavještavanjem Hrvatske da je sve propalo. Američko Veleposlanstvo jučer je poručilo i da “ostajemo predani pružanju pomoći Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova”.

O propasti posla s Izraelom jučer se oglasio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavivši da će tražiti plenarnu sjednicu Sabora o toj temi. “Jasno je da su Plenković, Krstičević i Grabar-Kitarović bili upozoreni na vrijeme, a svejedno su se odlučili na rizičnu nabavu borbenih aviona koja je na kraju propala. Netko mora odgovarati za nanošenje štete ugledu Hrvatske u svijetu”, naglasio je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:36