MNOŠTVO UPITNIKA

Natpis na ambalaži jogurta zbunio Hrvate, proizvođač objasnio o čemu je riječ: ‘Morali smo zbog propisa‘

Jutarnji je odgovor potražio kod proizvođača Dukat koji je rado čitateljima pojasnio o čemu je riječ
 Screenshot Twitter/

Mnoštvo upitnika nadvilo se proteklih dana nad natpisom na ambalaži Dukatovog natur jogurta kojeg je jedan korisnik objavio na društvenim mrežama.

Na tom jogurtu, naime, stoji informacija "100 posto prirodni sastojci*", nakon čega je pod zvjezdicom označena i dodatna informacija - "kao i kod drugih jogurta na tržištu".

Čemu informacija da je riječ o proizvodu s posve prirodnim sastojcima ukoliko su i drugi jogurti na tržištu takvi i je li Dukat svojevoljno na ambalažu stavio ovu oznaku, pitaju se korisnici?

image
Sreenshot Twitter/

Jutarnji je odgovor potražio kod proizvođača Dukat koji je rado čitateljima pojasnio o čemu je riječ.

Kao što je i bilo za očekivati, dodatna informacija "kao i kod drugih jogurta na tržištu" posljedica je europskih propisa prema kojima proizvođači ne smiju na ambalaži isticati neke posebne karakteristike hrane ukoliko ostala slična hrana na tržištu posjeduje takve karakteristike. Ukratko, s obzirom na činjenicu da su i ostali natur jogurti na tržištu od prirodnih sastojaka, nema razloga da to Dukat posebno naglašava pa se dodatnom informacijom "kao i kod ostalih proizvoda na tržištu" zapravo doskočilo ovom problemu.

"Oznakom "100% prirodni sastojci" na Dukat jogurtu, natur, ističemo karakteristike i benefite proizvoda kojeg čine samo prirodni sastojci; mlijeko i jogurtna kultura te se radi se o nutritivno visokovrijednom proizvodu kojem nije ništa dodano niti oduzeto. Osim toga, na domaćem, a posebno na stranim tržištima mogu se pronaći zaslađeni "natur" jogurti, stoga spomenutom komunikacijom potrošačima komuniciramo kako naše jogurte čine samo prirodno prisutni sastojci. Dodatno objašnjenje "kao i kod drugih proizvoda na tržištu" dodano je 2019. godine kako bi se komunikacija na proizvodu uskladila s pozitivnim zakonskim propisima RH i EU. Naime, Uredba o informiranju potrošača o hrani u članku 7. definira praksu poštenog informiranja i naglašava kako se ne smije ukazivati na posebne karakteristike hrane, u slučaju kada sva slična hrana posjeduje te karakteristike", pojasnili su iz Dukata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2023 19:08