REAGIRANJE HZMO-A

‘Navodi gospodina Štrka o maloj mirovini i izgubljenoj medicinskoj dokumentaciji nisu osnovani‘

‘Ističemo da HZMO, povodom tužbe, sudu dostavlja cjelokupni spis predmeta s kompletnom medicinskom dokumentacijom‘
Zgrada HZMO-a u Bjelovaru i Mile Štrk
 Google Street View, Digicommcafe

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje reagirao je priopćenjem vezano uz slučaj g. Mile Štrka. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti, piše Moj portal.

'U vezi s navodima koje je u Bjelovarskom listu u tekstu, od 14. svibnja 2021., pod nazivom 'Mile Štrk: Neka USKOK istraži tko je sve u Mirovinskom odgovoran za nestanak moje dokumentacije i je li jedini takav slučaj', iznio g. Štrk, očitujemo se sljedeće.

G. Mile Štrk u bitnome navodi da je u postupku ostvarivanja prava na mirovinu bio vještačen te da ima malu mirovinu jer je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) nekoliko puta gubio njegovu medicinsku dokumentaciju.

Rješenje kojim je g. Štrk ostvario pravo na invalidsku mirovinu doneseno je nakon pozitivne presude Upravnog suda u Zagrebu od 12. rujna 2017., u kojem je Upravni sud vratio predmet na ponovno postupanje HZMO-u, Područnom uredu u Bjelovaru, a od studenog 2018. g. Štrk nije se obratio HZMO-u s dodatnim zahtjevima.

Doneseno rješenje

Ističemo da HZMO, povodom tužbe, dostavlja cjelokupni spis predmeta s kompletnom medicinskom dokumentacijom nadležnom Upravnom sudu.

U skladu s presudom, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao nadležno tijelo, donio je nalaz i mišljenje, na temelju kojeg je doneseno rješenje o priznanju prava g. Štrku.

Budući da je g. Štrk umirovljeni hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, na navedeni nalaz i mišljenje suglasnost je dalo i Povjerenstvo za reviziju ocjene invalidnosti Ministarstva hrvatskih branitelja u vezi s člankom 32. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Navodi g. Štrka da mu je HZMO izgubio medicinsku dokumentaciju u suprotnosti su s njegovim navodima iznesenim u tužbi Upravnom sudu u Zagrebu u kojima je sam naveo da vještak nije uzeo u obzir dio priložene medicinske dokumentacije te također u tužbi navodi da je vještakinja na brzinu 'preletjela preko nove originalne liječničke dokumentacije prilikom osobnog pregleda'.

Medicinska dokumentacija

Također u obrazloženju presude, Upravni sud, kao razlog poništavanja rješenja HZMO-a navodi činjenicu da su nabrojane dijagnoze g. Štrka, ali da nisu dovedene u vezu sa zahtjevima radnog mjesta, odnosno da je obrazloženje pobijane odluke u suprotnosti s podacima iz medicinske dokumentacije tužitelja koje je bila priložena spisu.

Stoga, navodi g. Štrka da je tek djelomično uspio ostvariti pravo na mirovinu i da mu je mu je mirovina mala iz razloga što je HZMO izgubio medicinsku dokumentaciju nisu osnovani.

Naime, na visinu mirovine, osim vrste ostvarenog prava, utječe i ukupno ostvareni mirovinski staž.

Ističemo, da se g. Štrku redovito isplaćuje dio mirovine koji je ostvaren sudjelovanjem u Domovinskom ratu, dok za dio mirovine, koji se ostvaruje prema Zakonom o mirovinskom osiguranje, ne ispunjava propisane uvjete, odnosno jednu trećinu radnog vijeka pokrivenog stažem.

Građanski spor

Što se tiče navoda da HZMO nije isplato kamatu na zaostatke njegove mirovine u razdoblju od 2014. do 2017., napominjemo da Zakonom o mirovinskom osiguranju isplata kamata nije predviđena, već je to predmet redovitog građanskog spora, koji je u tijeku. HZMO će postupiti sukladno odluci nadležnog suda u tom predmetu.

Također, g. Marko Marušić, predstojnik PU u Bjelovaru, nije imao informaciju da ga g. Štrk traži u zgradi, što se navodi u tekstu. Napominjemo da je g. Marušić, kao predstojnik, uvijek spreman i otvoren za razgovor sa svim korisnicima usluga HZMO-a kako bi im pomogao u ostvarivanju njihovih prava', stoji u priopćenju HZMO-a, piše Moj portal.

HDZ: 'Bajs iskorištava tužnu priču branitelja kako bi iskonstruirao optužbe protiv Marušića'

Iz izbornog stožera Marka Marušića, HDZ-ovog i HSLS-ovog kandidata za župana Bjelovarsko-bilogorske županije, očitovali su se o slučaju branitelja Mile Štrka čija je priča objavljena u Bjelovarskom listu. U članku Štrk proziva i Marušića, inače predstojnika bjelovarskog Područnog ureda HZMO-a. Reagiranje izbornog stožera Marka Marušića prenosimo u cijelosti.

"U panici zbog izglednog gubitka izbora župan na odlasku Damir Bajs danas je dosegnuo dno. Koristeći se tužnom pričom umirovljenog hrvatskog ratnog vojnog invalida uz pomoć svojih medijskih plaćenika perfidno je iskonstruirao optužbe protiv predstojnika Ureda HZMO Bjelovar, HDZ-ovog i HSLS-ovog kandidata za župana Marka Marušića.

Neuvjerljive optužbe

Iako su problemi ovog čovjeka nastali puno prije nego je Marušić došao na mjesto predstojnika Bjelovarskog Ureda HZMO-a

Treba istaknuti da je župan Damir Bajs na jednom od sučeljavanja ustvrdio kako je ovo najprljavija kampanja do sada, međutim izgleda da najprljaviju kampanju vodi upravo on sam. Naime nakon slučaja braniteljice Sunčice Jelušić, koju je župan odbijao primiti sve dok mu nije zaprijetila suicidom, a sve nakon što joj je dao otkaz na Bjelovarskom sajmu poslije 20 godina rada; iako bi za Sunčicu Jelušić bilo bolje da ju nije nikada ni primio jer je njezin slučaj pokušao riješiti na nezakonit način čime je nju samu doveo do pozicije da postane okrivljenica u slučaju koji se vodi protiv Davorina Posavca i Bjelovarskog Sajma. Njegove optužbe prema drugima sada zvuče neuvjerljivo i krajnje licemjerno.

Što se tiče predmeta branitelja g. Mile Štrka, on je star gotovo 10 godina, i otvoren je puno prije nego je Marko Marušić postao predstojnik bjelovarskog ureda Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Lagan zaključak

Marušić je postao predstojnik u lipnju 2017. Tada već tri godine traje upravni spor koji je okončan iste godine u korist Mile Štrka.

Svatko razuman i istinoljubiv, osim Bajsa i njegovih trabanata može lako zaključiti da Marko Marušić, kandidat za župana HDZ-a i HSLS-a s tim slučajem nema nikakve veze.

Ali to nas od Bajsa ne čudi. On je već godinama okružen pravomoćno osuđenim nasilnicima i kriminalcima poput Kolića, Helda i Glavaša", poručili su iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:34