PREMINUO U 79. GODINI

NAZIVALI SU GA LAŽNIM PLEMIĆEM, A ON JE TVRDIO DA ŽIVI SAMO ZA HRVATSKU Umro britanski poduzetnik hrvatskog porijekla Louis Doimi de Frankopan

 
 CROPIX, Getty Images

Obitelj britanskog poduzetnika hrvatskog porijekla Louisa Doimija de Frankopana objavila je kako je on preminuo u 79. godini te da će njegov ispraćaj biti u petak na zagrebačkom Mirogoju, a dan kasnije ove subote bit će pokopan na rodnom otoku Visu, na mjesnom groblju Sv. Jerolima.

“Kao istinski domoljub cijeli je život zagovarao stvaranje samostalne države Hrvatske, promičući u svijetu svoju voljenu domovinu Hrvatsku”, stoji u osmrtnici u kojoj svoju zahvalnost pokojniku izražavaju supruga Ingrid, kćeri Paola i Kristina, sinovi Petar, Nikola i Lovre, unučad Katarina, Flora, Francis, Luke, Albert, Leopold, Louis, Tekla, Conrad, Bartholomey, Honor i Sophia, zetovi Nicholas Windsor i Patrick Nicholson, snahe Jessica Sainsbury, Natasha Oppenheim i Maria Angelicoussis te ostala tugujuća rodbina i prijatelji.

Getty images
Jedna od kćeri, Paola, udala se za lorda Nicholasa Windsora, pripadnika britanske kraljevske obitelji

Kraljevska obitelj

Široj hrvatskoj javnosti Louis Doimi de Frankopan predstavio se krajem 90-ih godina prošloga stoljeća kada je njegova obitelj kupila neboder na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a njegova je pojava izazvala brojne kontroverze među povjesničarima koji od početka negiraju njegovu pripadnost poznatoj hrvatskoj plemićkoj obitelji Frankopan.

Reagirao je i Hrvatski plemićki zbor, koji okuplja osobe plemićkog porijekla, tako što je Louis Doimija isključio iz svojeg članstva, a članove njegove obitelji nazvao lažno prekrštenim plemićima. Međutim, sve do danas članovi obitelji, njegova djeca i unuci povremeno su prisutni na hrvatskoj javnoj sceni, a neki od njih su pripadnici londonskog visokog društva, čak i bliski kraljevskoj obitelji.

Ingrid Detter Frankopan, supruga Louisa Frankopana, na potpisivanju ugovora o kupovini dvorca Ribnik kod Karlovca

O pateru familias, preminulom Louisu, zna se da je rođen 1939. godine u Splitu, da bi nakon Drugog svjetskog rata otišao u Englesku gdje je išao u školu te studirao na Oxfordu. Ondje je upoznao i današnju suprugu, Šveđanku Ingrid Detter s kojom ima petero djece. Do 1990. zvao se Vjekoslav Nikola Antun Dojmi di Delupis te je doista potomak plemićke obitelji, no 1990. godine u Engleskoj je službeno promijenio ime u Luis Doimi de Frankopan Subic Zrinski.

Hrvatsko plemićko društvo, kada je saznalo za njegovu promjenu imena, ustvrdilo je da “smatraju da bi država morala reagirati kada se netko počne lažno predstavljati kao knez, princ ili princeza Frankopan ili Zrinski i na taj način blati imena naših poznatih davno izumrlih plemićkih obitelji koje se nikada nisu kitile sebi neprimjerenim titulama”. Povijesna je, naime, činjenica da su hrvatski Frankopani izumrli 30. travnja 1671., kada su posljednjem od njih, Franu Krsti, Habsburgovci odrubili glavu zbog poznate urote koju je protiv njih organizirao. Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan uzalud su u Beču tražili pomilovanje - obojica su na isti dan pogubljeni u Bečkome Novom Mjestu. I tako su zatrti korijeni hrvatskih Frankopana.

Više od tri stoljeća kasnije prezimenom Frankopan koriste se članovi obitelji preminulog Louisa Doimija. Njegova supruga Ingrid Hildegard Detter de Frankopan (82) je Šveđanka, ugledna umirovljena profesorica međunarodnog prava. Više je puta isticala kako je njezina obitelj Frankopan uvijek voljela i pomagala Hrvatsku. Njihova su djeca pohađala ponajbolje škole u Engleskoj.

Louis Frankopan pred svojim domom u Londonu

Poslovi

Najstariji sin obitelji De Lupis, Petar, očito je u Hrvatskoj zadužen za vođenje poslova. Završio je povijest na Cambridgeu i bavi se ranom srednjovjekovnom povijesti Hrvatske. Rođen je 1971. godine, studirao je povijest u Cambridgeu i diplomirao 1993. godine, nakon čega je znanstvenu karijeru nastavio na Worcester Collegeu, a predaje na Oxfordu gdje je voditelj Centra za istraživanje Bizanta. Autor je brojnih povijesnih knjiga i članaka.

Drugi sin, Nikola de Frankopan, živi u Londonu gdje vodi tvrtku OAK Investments Management, koja se pretežno bavi ulaganjima u nekretnine, a 2012. godine htjela je kupiti posrnuli dnevni list Vjesnik i navodno ga spasiti od propasti, što im nije uspjelo. Dok je Nikola govorio o svojoj želji da spasi Vjesnik, hrvatski su novinari otkrili kako za njime traga hrvatsko pravosuđe zbog prevare u gospodarskom poslovanju. Općinsko državno odvjetništvo, naime, u kolovozu 2011. zatražilo je istragu protiv vlasnika propale brokerske kuće Apex vrijednosnice Nikole de Frankopana, protiv kojeg je u svibnju 2009. Šted banka podignula kaznenu prijavu jer je prestao otplaćivati kredit od 50.000 eura.

Louis Frankopan sa sinom Petrom

Nakon otplaćenih 10.000 eura “zaboravio je” na svoje obveze i ostao, dakle, dužan 40.000 eura. Sud je preko policije bezuspješno pokušao stupiti u kontakt s Frankopanom na njegovoj hrvatskoj adresi. Sudbinu brokerske tvrtke Apex zapečatila je Hanfa kada joj je u srpnju 2009. oduzela dozvolu za rad. Hanfa je tada nadzorom utvrdila da u tvrtki nije radio nijedan ovlašteni broker, a vlasnik je u to vrijeme već bio otišao u inozemstvo.

Dvorac Tvrtka Frankopan Nekretnine i danas upravlja neboderom u Ilici 1 s pogledom na Trg bana Josipa Jelačića koji je 1959. sagrađen kao prvi neboder u Zagrebu i tada najviša zgrada u bivšoj Jugoslaviji. Dugogodišnji vlasnik nebodera Ferimport devedesetih je godina otišao u stečaj, a 2001. ga je kupila obitelj Frankopan, direktor Frankopan nekretnina, za šest milijuna eura. Obnova nebodera pokrenuta je 2006. godine i dovršena početkom 2008. godine.

CROPIX
Lovro Frankopan, direktor Croatia opena u Umagu

Samozvani Frankopani su 2002. od općine Ribnik u Karlovačkoj županiji kupili i istoimeni dvorac poznat kao najočuvaniji grad na vodi. Ingrid Detter de Frankopan tada je rekla da želi od dvorca napraviti muzej koji bi ponekad bio otvoren za javnost te ga pretvoriti u odmorište za elitu s golf-igralištima. Međutim, do danas radovi nisu započeli pa Karlovačka županija sada planira otkupiti dvorac od sadašnjih vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:55