SINIŠA IZ ZAGREBA

Nazvali smo najpoznatiji broj u Hrvatskoj: Halo, 317-625? Jeste li možda nezaposleni?

Gledao sam saborsku raspravu i odmah primijetio da se brojke koje svi spominju poklapaju s brojem mog mobitela. ‘Znate i sami da je taj broj daleko veći, ne ubraju se oni koji su prije mjesec dana dobili otkaz...’
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Dobar dan, gospodine Siniša, vi ste?

- Da, izvolite.

- Čestitam, vi ste nositelj najpoznatijeg broja u Hrvata 317-625. Znate li o čemu je riječ?

- Da, kako da ne. Riječ je o broju nezaposlenih.

- Već vas je netko pitao za tu koincidenciju?

- Ne, vi ste prvi. Ja sam prošlog tjedna gledao saborsku raspravu i odmah primijetio da se brojke poklapaju s mojim brojem mobitela. Nije baš neki broj za hvaljenje.

Broj sa Severinina broša

Ovo je početak našeg razgovora sa Sinišom L. kojeg smo jučer nazvali nakon što smo se bolje udubili u broj na Severininu brošu, a ne na sam sadržaj na koji je znakoviti broš obješen. Iako nam na početku Siniša nije želio otkriti svoje zanimanje i predstavljao se kao slobodni umjetnik, s nekoliko spretnih dosjetki uspjeli smo ga nagovoriti na iscrpnije predstavljanje.

U drugom predstavljanju taj 42-godišnji Zagrepčanin priznao nam je da je završio Šuvarov ŠUP i po zanimanju je tokar, ali sada se bavi poslom savjetnika za financijska istraživanja i, što je osobito bitno - nije nezaposlen. Odmah smo od njega zatražili neki dobar savjet za glavnog državnog financijskog mahera ministra Šukera.

- Tu ne može pomoći ni pet Šukera. Nisu mogli ni bivši ‘šukeri’, pa ne može ni on. Ne može se iz ničega napraviti nešto. Nije Šuker mađioničar, a nije bio ni jedan prije njega, pa neće ni njegov nasljednik - rekao nam je Siniša. Dodao je da je ovakvo stanje posljedica poteza vlasti koju smo sami izabrali, pa ne treba živjeti u iluzijama. Država se, kaže, u posljednje vrijeme prema građanima postavlja gore nego kamatari prema dužnicima. Pa nastavlja...

- Ovaj moj broj koji ste nazvali u stvarnosti je puno veći, jer znate i sami što je statistika...

- Skup lažnih podataka umanjen u svrhu lažnog lakiranja stvarnosti - dodali smo.

- Odlična definicija. Šteta što ste novinar, vidim da razumijete stvari. I sami znate da je taj broj daleko veći. Tu se ne ubrajaju oni koji su i prije mjesec dana dobili otkaz, oni koji rade, a ne primaju plaću. Ta brojka je puno veća - raspričao se Siniša. Pitali smo ga i koji bi broj volio imati umjesto ovog.

Zadovoljan manjom cifrom

- Da se mene pita, 5000, ali kako takvog broja nema u mojoj mreži, bio bih zadovoljan barem jednom cifrom dolje - nasmijao se Siniša. Kako smo vidjeli da smo ga već načeli, predložili smo mu fotografiranje. Nažalost, to je odbio, što je i razumljivo. Međutim, predložio nam je da se sutra nađemo na kavi. S obzirom na ono što smo čuli, na kavi ćemo mu predložiti da bude naš honorarni (hm) suradnik za nezaposlenost. Možda zajedno dođemo do manjeg, a možda i do većeg broja. To ne ovisi o nama dok smo obojica zaposleni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:24