ARSEN BAUK

‘Ne bih na pitanju Finske testirao odnos SDP-a s Milanovićem. Naše glasanje u Saboru bit će simbolično‘

Saborski zastupnik otkrio je kako smatra da SDP neće glasati za prijem Finske i Švedske u NATO

Arsen Bauk

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk u N1 Studiju uživo otkrio je kako smatra da SDP neće glasati za prijem Finske i Švedske u NATO, ali dodaje da će o tome još odlučiti Predsjedništvo stranke.

Na početku je komentirao informacije koje su se pojavile u medijima da se predsjednik RH Zoran Milanović našao na listi neprijatelja Ukrajine.

“Predsjednik Milanović je bio na mnogim listama neprijatelja. Uglavnom se radi o ekstremističkim popisima, gdje svatko malo netko završi”, rekao je Bauk.

Na pitanje je li SDP odlučio kako će glasovati kada na red dođe ratifikacija, rekao je da ne vjeruje da će glasati za ratifikaciju jer bi to značilo da glasuju protiv politike predsjednika Milanovića.

“Onog trenutka kada mi budemo trebali odlučivati o tome je trenutak kada je de facto odluka već poznata. To znači da je Vlada već dogovorila sa svojom parlamentarnom većinom da će zakon proći. Naše glasanje bi bilo simbolično, odnosno ne bi se gledalo kao odnos prema prijemu Finske i Švedske u NATO, nego kao odnos prema predsjedniku RH. Kako je predsjednik RH izabran temeljem prijedloga SDP-a, i kako se u ovom slučaju radi o ovlastima vanjske politike i obrane, naše suprotstavljanje bi se u ovom slučaju moglo tumačiti kao suprotstavljanje upravo onome što smo predložili na izborima za predsjednika RH. Nisam sklon da na tom pitanju testiramo naš odnos s predsjednikom, kojeg enorman broj naših glasača podržava. Skeptičan sam da ćemo na tom pitanju testirati naš odnos, jer za tim nema ni želje niti potrebe”, rekao je Bauk.

Dodao je da će o tome ipak odlučiti Predsjedništvo stranke.

Bauk je istaknuo da se tu radi o pitanju vanjskopolitičkih prioriteta predsjednika i Vlade, odnosno koja ćemo sredstva koristiti kako bismo se borili za prava Hrvata u BiH.

“Kao zemlja koja je bila izložena mnogim takvim željama, pozdravima i porukama naših susjeda oko pristupanja Europskoj uniji, pa se i sada ponovno spominje arbitražni sporazum po pitanju Schengena, ne vidim da bi se Hrvatska ponašala po tome drugačije nego druge europske države”, rekao je Bauk.

Komentirajući najnoviju Milanovićevu izjavu, kazao je:

“Ono što je jedino novo je da ako bude u prilici da će uložiti veto. Ostalo je obrazloženje već rečenog.”

Napomenuo je i da je Ustavom “najčišće” da se Vlada i predsjednik dogovore, ali smatra da to nije moguće ako se bojkotiraju.

“Mogao se steći dojam da je njima (HDZ-ovoj Vladi, op.a.) BiH bila uvijek na prvom mjestu, a sada ispada da je predsjednik uletio u prostor i prokazao ih kao nekoga tko to samo deklarativno govori, dok im je u osnovi nešto drugo važnije”, rekao je Bauk.

Komentirao je i Milanovićeve riječi izrečene danas u Vukovaru 'proganjat ću kao đavao grešnu dušu svakoga tko glasa za Finsku u NATO-u'.

“Podsjetio bih na nekoliko izajva kolega iz HDZ-a koji su aludirali na korištenje određenih sredstava, počevši od premijera koji ga je nazvao šmrkavcem, ministra obrane koji je spominjao dilere i zadnji je Zekanović s onom vrećicom. Razina komunikacije ako je i niska, ona je obostrano niska. Predsjednik je kreativniji, ovi trebaju malo razmišljati”, dodao je Bauk.

Kazao je i da u sukobu premijera i predsjednika RH postoje “dvije sezone”.

“Ja bih rekao da je ovo druga sezona, prva je bila jazavac i šmrkavac, a druga je udbašenko i kremljenko. Dvije su sezone, a epizode imamo svaki dan”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 09:45