NADAHNUTI MINISTAR BEROŠ

‘Ne bismo trebali propitkivati znanstvene podatke, a antivakserima šaljem ovu poruku!‘

‘Virus radi sve da bi preživio, a što mi činimo‘, upitao je Beroš na presici Stožera
Vili Beroš
 Ranko Suvar/Cropix

U petak je održana konferencija za novinare Stožera civilne zaštite u vezi pandemije koronavirusa.

Pred novinarima su govorili ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić te ministar zdravstva, Vili Beroš.

Upravo je izlaganje ministra Beroša prošlo u zanimljivom tonu. Za početak je rekao kako je otkrivena nova varijanta, otkrivena u Kolumbiji.

- Ne treba ponavljati da je ovo nova bolest i da su ovo nove okolnosti i iz dana u dan otkrivamo nove detalje koji nam pomažu u strategiji u borbi s bolešću. Ponekad nemamo odgovore na sva pitanja jer ih nemaju niti svjetska struka i znanost. molim sve da poklone vjeru znanosti i struci jer oni su najbolji put izlaska iz krize. Brojke ponovo rastu i postoje određene predikcije da će to biti tak i dalje zbog raznih okolnosti poput delta varijante. U ovom valu najveći broj među novozaraženima su necijepljeni.

- Činjenice koje iz dana u dan iznosimo to nedvojbeno dokazuju. Od 118 bolesnika na respiratoru njih 110 nije cijepljeno. Nadalje, kada gledamo rezultate u procijepljenosti, ona nije dovoljna da pobijedimo delta varijantu, koja je predominirala. Preko 90 posto virusa čini upravo delta varijanta. WHO je prepoznala još jednu rizična varijantu, odnosno Mi varijanta, otkrivena u Kolumbiji. Za sada nema potencijal nadvladati delta varijantu, ali sve su to okolnosti koje govore da moramo ostati oprezni, rekao je Beroš.

Potom se obratio antivakserima.

- Virus radi sve da bi preživio, a što mi činimo? Ne bismo trebali propitkivati znanstvene podatke ili čekati bolje vrijeme za cijepljenje. Sada je odlično, čak možda malo kasno vrijeme. Imamo alate. Šaljem poruku antivakserima. Njihova odluka da se ne cijepe je legitimna. Međutim, pokušaj utjecaja na druge nas vraća korak unatrag. Mi koji brinemo o vašoj zdravstvenoj sigurnosti učinili smo sve. To je naš zadatak i radimo to s velikom strašću prema znanosti i struci. Molim vas da dodatno ne opteretimo zdravstveni sustav. Negiranje učinkovitosti cjepiva i mjera nije kažnjavanje znanosti i farmaceutske industrije. To je kažnjavanje nas samih, naših susjeda i naše zemlje. Pomozimo jedni drugima, prekinimo taj začarani krug i krenimo u bolju budućnost, poručio je nadahnuti ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:58