PROVJERE

‘Ne brini, sve što smo rekli ostaje među nama‘: Je li Tomašević smio biti na razgovorima PNUSKOK-a sa zaposlenicima?

Svi koji su ispitani nisu optuženi niti osumnjičeni, kaže zagrebački gradonačelnik, te i dalje normalno rade svoj posao
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadić/Cropix

Nakon što je Jutarnji list doznao da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica Daniela Dolenec prisustvuju razgovorima PNUSKOK-a i zaposlenika gradske uprave, Tomašević je u utorak to i potvrdio.

- Mogu samo potvrditi da smo na traženje PNUSKOK-a na tim razgovorima ponekad bili prisutni zamjenica i ja. Što je potpuno u skladu sa zakonom; uostalom, ne bi nas zvali da nije. Na razgovorima nismo bili na svoju inicijativu, na sve su nas pozvali. Ne bih rekao da su to bila ispitivanja, više se radilo o razgovorima kako bi se utvrdile neke činjenice - rekao je u utorak Tomašević na presici u zgradi Gradskog poglavarstva.

Nejasna uloga

Tomašević nije odgovorio na pitanje u kojem su svojstvu on i Dolenec prisustvovali tim razgovorima. Odbacio je tvrdnje da ih je policija tamo pozvala, procedure radi, kao svjedoke.

Podsjetimo, prema tvrdnjama zaposlenice gradske uprave s kojom je Jutarnji razgovarao, a koju je PNUSKOK ispitao, u Uredu gradonačelnika posljednjih se tjedana provode neformalni razgovori policije i zaposlenika kojima prisustvuje gradonačelnik. Ispitani zaposlenici to smatraju neprikladnim. Riječ je o izvidima i provjeri dokumentacije u gradskim uredima nakon akcija uhićenja brojnih bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Te akcije, doznajemo, uključuju i ispitivanje pojedinih zaposlenika o tome gdje se gradska dokumentacija nalazi i tko joj ima pristup.

- Ne možemo ulaziti u detalje, ali policija pokušava utvrditi gdje se nalazi određena dokumentacija koja je potrebna za istragu, tko joj ima pristup, a za to trebaju pomoć zaposlenika - potvrdio je gradonačelnik.

Bez odgovora

Na pitanje o kojem je broju ispitanih zaposlenika riječ, Tomašević nije htio odgovoriti.

- Ne znamo broj zaposlenika s kojima se razgovaralo, ali ne smijemo to ni komentirati. Ti ljudi nisu optuženi, osumnjičeni niti uhićeni, oni i dalje normalno rade svoj posao. Ponavljam, mi nismo na svoju inicijativu bili prisutni na tim razgovorima - rekao je.

U utorak smo dobili i potvrdu MUP-a, pod čijom je ingerencijom PNUSKOK. Krajem lipnja, rekli su, u sklopu kriminalističkog istraživanja, policija je provela pretragu prostorija gradske uprave Grada Zagreba, kao i pregled i oduzimanje dokumentacije.

- Ovim radnjama bili su nazočni i predstavnici gradske uprave, a kako je to uređeno i Zakonom o kaznenom postupku. Znači, prije početka pregleda poslovne dokumentacije policijski je službenik dužan javiti se odgovornoj osobi i priopćiti joj razloge postupanja te u njenoj nazočnosti pristupiti uvidu u poslovnu dokumentaciju - stoji u objašnjenju policije.

Pritom su, kažu, razgovarali samo s onim zaposlenicima u čijim se uredima dokumentacija nalazila, a razgovor se odnosio isključivo na radnje pretrage, pregleda i oduzimanja dokumentacije. Tomašević i Dolenec nisu sudjelovali u ispitivanju, ali su povremeno zapisivali ono što su zaposlenici odgovarali policajcima.

Zaposlenica grada tvrda da joj je Tomašević rekao: "Ne brini se, sve što smo tu rekli ostaje među nama". Ali, ona je odmah, kaže, nazvala odvjetnicu, koja ju je uputila da je to protuzakonito. Neki odvjetnici, pak, smatraju da tu nema nikakvih protuzakonitih elementa jer nije riječ o ispitivanju, nego o izvidima.

Gradonačelnik smanjuje naknade školskim odborima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će sljedeći ponedjeljak biti raspisan javni natječaj za izbor članova školskih odbora, novim modelom preko javnog natječaja izabrat će se oko 400 članova školskih odbora, a 200 iz redova mjesne samouprave.

Gradonačelnik Tomašević je najavio smanjenje naknade članova upravnih vijeća gradskih ustanova, među kojima su i školski odbori, vrtići, kulturne ustanove, a odluka o smanjenju naknada objavit će se uskoro kako bi visinu naknade znali i oni koji će se javiti na javni natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:46