KRIZA U SUSJEDSTVU

Ne bude li odgode izbora, Hrvati u BiH planiraju osnovati treći entitet? ‘Vrijeme istječe...‘

‘Ako ne uspijemo, počinjemo akciju prikupljanja saveznika za naš plan, u BiH i izvan nje‘

Dragan Čović

 Cropix

Politički predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini smatraju da nema uvjeta za održavanje izbora koji su najavljeni za listopad". Take će u najkraćim crtama glasiti zaključak 1. izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje će se danas održati u Mostaru, a koje će voditi Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, kao i HDZ-a BiH, potvrdio je Jutarnjem listu visoki dužnosnik HNS-a, kojeg se atribuira kao "krovnu udrugu Hrvata u BiH".

Osim toga, bošnjačkim političarima i zagovornicima BiH kao građanske države namjerava se uputiti poruka da će Hrvati, ako ne dođe do kompromisa, u dogledno vrijeme izići s planom formiranja trećeg entiteta, koji bi de facto predstavljao kraj Federacije BiH.

Iza zatvorenih vrata

Znakovito je da će se to izvanredno zasjedanje održati iza zatvorenih vrata i bez medija, iako se radi o skupu na kojem će hrvatska politika odlučiti kako se postaviti ako definitivno propadnu pregovori o izmjenama Izbornog zakona. "Pošto nismo uspjeli izmijeniti Izborni zakon, sad moramo razgovarati o drugim pristupima toj problematici. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ključna je vrijednost BiH", najavio je Čović, koji će izići u javnost kada HNS donese odluku.

Međutim, više ozbiljnih izvora potvrdilo je za Jutarnji list da u HNS-u žele odgodu listopadskih izbora u susjednoj državi jer vjeruju da će, prema sadašnjim pravilima, doći u pitanje status Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda, uz Bošnjake i Srbe. "Da bi izbori bili legitimni, potrebno je promijeniti Ustav i Izborni zakon. Vrijeme istječe, ali još postoji nada da će se to napraviti, a ako ne uspijemo, počinjemo akciju prikupljanja saveznika za naš plan, u BiH i izvan nje", kazao je političar upućen u razvoj događaja.

I hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Bruxellesu pozvao BiH političare na dodatni napor za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Kazao je i da mu nije prihvatljivo održavanje izbora po svaku cijenu. "Ključno je na iduće izbore ići s novim, kvalitetnim Izbornim zakonom kojim će se omogućiti legitimno predstavljanje, a ne ići u izbore po svaku cijenu. To bi moglo ponovno dovesti u situaciju da se hrvatski narod osjeća loše te da država ne funkcionira", rekao je Plenković.

Sastanak u Bruxellesu

Hrvatska će u raspravi o BiH na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu u ponedjeljak zastupati stav da se izbori u BiH ne bi trebali održati bez izmjena izbornog zakona. Najavio je to premijer Andrej Plenković rekavši da je nužno postići dogovor o promjeni izbornog zakona jer ako se oni u jesen održe prema sadašnjem sistemu, to će voditi do ponavljanja izbornog inženjeringa.

- Ne treba ići u izbore prema starom zakonu. Stav Hrvatske je vrlo jasan, bolje dati vremena za reforme, pa i odgoditi izbore, nego ići po starom. Reforme trebaju osigurati da se poštuju prava svih triju konstitutivnih naroda - rekao je Plenković.

Služba za vanjsko djelovanje EU (EEAS) u pripremnom je dokumentu za ovu raspravu poručila da treba učiniti sve da do izborne reforme dođe, ali da se treba poslati i poruka da će se izbori održati u zakazanom roku bez obzira na ishod pregovora.

- To su neki službenici koji pišu. To je tehnički dokument, ali mi imamo svoj stav. Taj će stav zastupati ministar vanjskih poslova na sastanku u ponedjeljak - rekao je premijer Plenković.

Dodao je da će predstavnici hrvatskih političkih stranaka u BiH izaći sa svojim stavom, a on i dalje poziva i predstavnike Bošnjaka na nastavak pregovora kako bi se dogovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 06:08