PRODAJA BIVŠE IMOVINE MORH-a

Ne bude li ponuda, u drugom krugu sve se daje u pola cijene

Ako se na natječaj ne javi nijedan kupac, u drugom će se krugu početna cijena umanjiti do 50 posto
Karlovac, 280510.Svecano obiljezavanje Dana oruzanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na gradskom stadionu. Svecanost su uvecali predsjednici Republike, Vlade i Sabora: Ivo Josipovic, Jadranka Kosor i Luka Bebic. Na slici hrvatski vojnici.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Za manje od mjesec dana država bi trebala početi prodavati nekretnine u svojem vlasništvu, koje bi u sve gladniju državnu blagajnu donijele dodatne prihode.

Uskoro na bubanj

Prema informacijama iz Vladinih krugova, sezonu prodaje trebale bi otvoriti bivše vojarne i drugi nekadašnji vojni objekti koji danas zjape prazni. Mnogi od njih su i devastirani, pa im tržišna vrijednost nije velika, a svakako je manja od one koju bi Vlada željela postići. No, imaju velik potencijal jer su mnoge od tih nekretnina na lokacijama blizu mora.

Najznačajnije među bivšim vojnim nekretninama, koje bi uskoro trebale na bubanj, su prostori na zadarskim Ravnicama i u Šepurinama kod Nina. U prodaju će, kaže nam Jozo Sarač, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, i Jamljak u Šibeniku, zatim dio bivšeg vojnog objekta u Benkovcu te dvije vojne nekretnine na Molatu. Prodaja je izvjesna i za nekadašnje vojne objekte na Visu i Lastovu.

- Ti su objekti u najspremniji za prodaju jer imaju raščišćene imovinsko-pravne odnose - objašnjava Sarač.

Država se i dosad pokušavala riješiti nekih od tih objekata, ali bezuspješno. Glavna su prepreka bile nerealno visoke početne cijene koje je Vlada iskazivala u natječajima, ne vodeći računa u kakvom su objekti stanju. Početna je cijena često dosezala i 400 eura po četvornome metru iako su se u stvarnosti prodavali goli zidovi.

Premijerkin optimizam

To će se, međutim, sada promijeniti. Prema odluci koja je prekjučer donesena u Banskim dvorima, nove početne cijene za nekretnine koje država namjerava prodati određivat će stručna radna skupina, i to na temelju nalaza ovlaštenog sudskog vještaka. Ako se na natječaj ne javi nijedan kupac, u drugom krugu, koji će uslijediti za 15 dana, početna cijena će se umanjiti, i to čak do 50 posto. Država bi, kaže Sarač, već sljedeći tjedan trebala raspisati natječaj za sudske procjenitelje, a prvi natječaji za prodaju nekretnina mogli biti raspisani već za tri tjedna.

Premijerka Jadranka Kosor na posljednjoj je sjednici Vlade istaknula kako bi država od prodaje bivših vojnih objekata mogla zaraditi dvije i pol milijarde kuna. Toliko, naime, iznosi prvotno procijenjena vrijednost tih desetak objekata. No, ako se uzme u obzir njihovo stanje, jasno je da će novi natječaji u državnu blagajnu donijeti znanto manje novca od onoga na koji računa premijerka.

- Prodaja imovine dobar je potez Vlade jer će time staviti u funkciju objekte koje ne koristi i koji propadaju. Trebat će, međutim, paziti da se oni ne prodaju ulagačima, a da investitori u provedbi svojih planova potom budu onemogućeni na razne načine - upozorava Hrvoje Stojić, analitičar Hypo-banke.

Zlatna vojna odmarališta

Državi na raspolaganju za prodaju stoji još velik broj drugih nekretnina, koje bi državnoj blagajni mogli donijeti i znantno više novca od bivših vojarni. Među njima su i najznačajnija nekadašnja vojna odmarališta - od Pinete u Fažani do Kupara kod Dubrovnika - kojima upravlja Adriatic Club, koji je osnovao HFP. Iako je država i njih namijenila prodaji, još se ne zna kada će se ona dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:45