APSURD

NE DAJU MU DA VIĐA SINA IAKO SU I USTAVNI I EUROPSKI SUD ODLUČILI U NJEGOVU KORIST Nevjerojatan slučaj oca koji se za posjete sinu bori već 9 godina

Stjepan Jurišić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Unatoč presudama Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava koje su mu dale za pravo, Stjepan Jurišić (50), otac koji se već više od devet godina bori za to da redovito viđa sina, i dalje neće viđati svoje dijete: sutkinja Općinskog suda u Slavonskom Brodu Lidija Klašnja-Petrović, unatoč svemu, obustavila je ovrhu djeteta i odlučila da se neće provesti vještačenje u zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladeži.

- Ni u ovom rješenju nigdje se ne spominje da je majka, s kojom dijete živi, pravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu zatvora jer mi je onemogućavala da vidim dijete, da nijednom u zadnjih godinu dana nije dozvolila da preko Centra za socijalnu skrb vidim sina. U zadnja dva mjeseca uredno sam najavio svoje posjete, ali u dva navrata nikoga nije bilo kod kuće, a dva puta mi nije dozvolila da razgovaram sa sinom i istjerala me iz dvorišta. Zbog ovakve presude podnio sam i kaznenu prijavu protiv sutkinje, zamolio premijera, kojem sam poslao pismo, da intervenira. Ako budem morao, ponovno ću podnijeti tužbu i Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava - rekao nam je Stjepan Jurišić.

Tri odluke

Najnovija odluka hrvatskog pravosuđa stiže nepuna dva tjedna nakon što je Europski sud dosudio Jurišiću 15.000 eura odštete zbog neprovođenja tri sudske odluke kojima su bili uređeni kontakti između njega i sina.

Iako je i Ustavni sud koji je prihvatio tužbu naložio provođenje vještačenja, slavonskobrodski Općinski sud je to odbio i smatra ga bespredmetnim, ali ta odluka još nije pravomoćna i Stjepan Jurišić se na nju može žaliti.

Europski sud za ljudska prava ustvrdio je da, unatoč nesuradnji roditelja, to ne oslobađa državu od obaveza iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava, te je kritizirao državu da nije poduzela ništa kako bi spriječila opstruiranje viđanja oca i sina. Europski je sud ustvrdio da vlasti nisu poduzele potrebne korake da održe obiteljske veze između Stjepana Jurišića i njegova sina, što je rezultiralo odbijanjem djeteta da kontaktira s ocem i njegovim potpunim otuđenjem od oca. I sada se u rješenju Općinskog suda upravo ti argumenti koriste kao razlog za obustavu ovrhe kojom Stjepan Jurišić traži susrete sa sinom. Sud je čak mišljenja da će upravo obustava ovršnog postupka omogućiti postupne susrete oca i sina, a majci onemogućiti manipuliranje u postupcima u kojima se odlučuje o njihovim međusobnim odnosima.

Trauma za dijete

Sada je sud u Slavonskom Brodu, nabrajajući niz prethodnih sudskih odluka, zaključio da majka i dalje odbija stručnu pomoć Centra za slocijalnu skrb, pa čak i onemogućava djelatnike Centra u obavljanju stručnog nadzora.

Pokušaji susreta sina i oca završavaju traumatično za dijete, pa je sud zaključio da će majka i dalje onemogućavati i opstruirati ovrhu. Sve to pak kod djeteta, koje proživljava silna vještačenja, dolaske policije i suda u njegov dom, pokušava ga se nasilno oduzeti, u konačnici izaziva ogroman stres i dovodi do još većeg udaljavanja oca i djeteta, iako dječak želi postupno uspostaviti kontakte s ocem.

I zato je sud sada obustavio ovrhu nad djetetom da ga, kako se navodi, ne bi još više traumatiziralo, a Stjepan Jurišić i dalje neće moći viđati svoje dijete iako su mu pravo na to dali i Ustavni i Europski sud za ljudska prava. Iako je u više navrata sud donosio odluke kojima je regulirao viđanje oca i sina uz asistenciju Centra za socijalnu skrb, sada se u ovoj odluci opet kaže da je potrebno ponovno odrediti jasne obveze roditelja u postupnom uspostavljanju kontakata oca i sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:08