INTERVJU: JURIJ KOSIUK

‘Ne dolazimo uništiti vaše tržište, nego ga razvijati. Planiramo zaposliti do 2500 ljudi‘

Riječ je o investiciji ‘teškoj‘ oko 350 milijuna eura, a iza svega stoji ukrajinska kompanija MHP

Jurij Kosiuk

 Privatna arhiva

Svi administrativni postupci su riješeni i najveće inozemno ulaganje u Hrvatsku od njezina osnutka spremno je za realizaciju. Nositelj projekta je tvrtka Perutnina Ptuj - PIPO iz Čakovca, u sklopu kojeg će se na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine sagraditi više od 200 peradarnika, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prostor za preradu i klaonica.

Riječ je o investiciji "teškoj" oko 350 milijuna eura. Iza svega stoji ukrajinska kompanija MHP koja je vlasnik Perutnina Ptuj - PIPO, a glavni čovjek cijele operacije je Jurij Kosiuk, vlasnik MHP-a. Grupacija MHP u ovom trenutku vlasnik je više kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i u još nekoliko zemalja Europske unije.

U ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list gospodin Kosiuk objašnjava zašto je za ovaj megaprojekt odabrana baš Hrvatska, što će on donijeti stanovnicima Banovine i zašto domaći proizvođači peradi ne moraju strahovati od ovog projekta.

Zašto ste se odlučili ulagati u Hrvatsku i koliki je iznos investicije?

- Razmišljamo o ulaganju u Hrvatsku. Hrvatska je pouzdan partner Ukrajini, ali se vrlo dobro pozicionirala unutar EU kao zemlja u koju je poželjno ulagati. Konkretno, ovo bi mogao biti dio diverzifikacije PP-a na Balkanu, analiziramo tržište i njegove prilike i sve više vidimo potencijal Hrvatske u proizvodnji kukuruza i drugih usjeva.

U načelu, podržavamo pristup vertikalne integracije s pretvaranjem žitarica u proizvode s dodanom vrijednošću kao što je perad. Potencijalno bismo mogli prodavati kvalitetne proizvode iz Hrvatske, umjesto da oni prodaju usjeve i robu. MHP i Perutnina Ptuj imaju veliko iskustvo koje smo spremni nadograđivati kako u biljnoj, tako i u peradarskoj proizvodnji. Procjenjujemo da je potrebna investicija od oko 340 milijuna eura. Očekujemo da će lokalne financijske institucije podržati ovu transakciju.

U kojoj je fazi projekt trenutačno i kada možemo očekivati početak gradnje farmi? Što je sve uključeno u projekt i kada bi mogla početi proizvodnja?

- Obavljamo konzultacije s lokalnim vlastima, završavamo papirologiju, dobivamo dozvole. Pod uvjetom da ovo bude uspješno, izgradnja bi mogla početi početkom travnja, čime bi početak proizvodnje bio odložen za kraj 2025. - početak 2026. godine.

Kolika je investicija i koliko će ljudi biti zaposleno?

- Ako se projekt nastavi, moglo bi se zaposliti do 2500 ljudi, što bi pridonijelo gospodarskom razvoju regije. Znamo da to zahtijeva ulaganja i nova radna mjesta. Lokalne će općine imati puno mogućnosti kroz naš projekt koji će generirati nova radna mjesta.

Radimo u bliskoj suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i konzulatom Veleposlanstva Ukrajine u Hrvatskoj zajedno s konzulatom u Splitu na javnoj svijesti i komunikaciji među lokalnim građanima i poljoprivrednicima kako bismo predstavili budući zajednički interes našeg projekta. Na primjer, lokalne građevinske tvrtke naši su potencijalni partneri u budućoj gradnji.

image

Jurij Kosiuk

Privatna arhiva

Prema dostupnim informacijama, godišnji kapacitet peradarske farme bit će 25 milijuna pilića. Za koja su tržišta namijenjeni ovi pilići?

- Očekuje se da će godišnji proizvodni kapacitet biti 30 milijuna pilića s ciljem da se te količine prodaju na međunarodnim tržištima.

U Hrvatskoj postoji strah da će nakon početka rada vaših peradara domaće tržište biti zagušeno piletinom i da će to dovesti do kolapsa domaćeg peradarstva. Kakav je vaš odgovor na te strahove?

- Mi smo odgovorna tvrtka. Razumijemo potrebu da poslovanje bude održivo. Na nova tržišta ne dolazimo da ih uništimo, već da razvijamo i povećavamo učinkovitost kao što smo zajedno u PP-u činili. U svim regijama u kojima poslujemo podržavamo lokalne poljoprivrednike.

Kako komentirate projekt Petrinja Chicken Company u vlasništvu Andriia Matiukha, koji također najavljuje veliki projekt izgradnje peradarnika na Baniji? Što mislite, koji mu je cilj?

- Ne spekuliramo o poslovnim namjerama trećih strana.

Koliko ste zadovoljni radom i rezultatima tvrtke Perutnina Ptuj - PIPO iz Čakovca koja je u vašem vlasništvu i nositelj je projekta na Baniji?

- Oduševljeni smo napretkom PP-a. MHP je u posljednje četiri godine u svoj razvoj uložio oko 20 milijuna eura. Sav profit PP-a ostaje regiji, to je važno za ekonomiju balkanske regije. Konačno, kao strani ulagač imamo veliku potporu sadašnje hrvatske Vlade zajedno s nadležnim ministarstvima, što potvrđuje činjenicu da je Hrvatska iskreno otvorena i za suvremene poslovne ideje i ulaganja.

image

Ivica Pirić i Jurij Kosiuk

Privatna arhiva

‘Ovo je dosad najveće ulaganje u Hrvatsku‘

Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, aktivno je uključen u ovaj projekt Banovina i upravo je on Juriju Kosiuku predložio ulaganje u Hrvatsku i doveo MHP na Banovinu. Tijekom svih ovih godina pripreme projekta čak je sedam puta odlazio u Ukrajinu kako bi direktno s Kosiukom razrađivao projekt. On potvrđuje ds projekt ide u realizaciju.

"Da, nakon tri godine mukotrpnog rada predana je sva dokumentacija i predstoji izdavanje građevinskih dozvola te kreće realizacija najvećeg stranog ulaganja u Hrvatskoj od njezina osnivanja. Posebno naglašavam kako će domaće tvrtke biti angažirane na izgradnji svih objekata i infrastrukture, što će biti dodatni benefit za gospodarstvo.

Pirić se zahvaljuje na pomoći i angažmanu Sisačko-moslavačkoj županiji, prije svih županu Ivanu Celjaku i njegovu zamjeniku Mihaelu Juriću, te svim osobama iz administracije općina u kojima će se projekt realizirati.

"Osim toga, zahvaljujem Vladi RH, Ministarstvu poljoprivrede, posebno državnom tajniku Tugomiru Majdaku, te ministru gospodarstva i Ministarstvu gospodarstva da se ovaj projekt realizira. Sretan sam što sam doveo g. Kosiuka u Hrvatsku.

On je prepoznao Hrvatsku kao zemlju u kojoj može uložiti svoj novac i otvoriti nova radna mjesta, iako ima tvrtke u više zemalja Europske unije".

Prema njegovim riječima, svi strahovi domaćih proizvođača da će dolaskom MHP-a njihova proizvodnja biti uništena nisu utemeljeni jer će, kako tvrdi, svi proizvodi biti namijenjeni izvozu te domaća proizvodnja neće biti oštećena.

Na pitanje o konkurenciji tvrtke Petrinja Chicken Company, koja također najavljuje gradnju peradarnika na Banovini, počasni konzul naglašava da je smiješno uspoređivati projekt g. Kosiuka i tvrtke MHP, koja je lider u Europi po proizvodnji piletine, s nekim tko se bavi kladionicama i u životu nije napravio peradarnik.

U ovom trenutku Pirić ima posebnu poruku za hrvatske političare. "Doveo sam dosta investitora u Hrvatsku i hrvatskih tvrtki u inozemstvo, i najiskrenije apeliram na naše političare da se informiraju i istraže sve detalje prije nego što komentiraju neki projekt koji se realizira u Hrvatskoj i da narodu u Hrvatskoj koji ih je izabrao iznose točne informacije.

Oni moraju biti svjesni da iznošenjem lažnih informacija štete ugledu Hrvatske, tjeraju investitore iz naše zemlje i rade puno veću štetu nego što su svjesni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:28