VELIKA ŠKRTICA

Ne gomilajte, ali... Evo što vam se isplati nabaviti prije nego što opet drastično poskupi!

Instant-kava ima dobar rok trajanja, pa je se isplati nabaviti ranije. Slično je s pelenama, hranom za životinje, pivom...

Ilustrativna fotografija

 Nikola Vilic/CROPIX

Načelno ne treba zagovarati gomilanje zaliha jer smo se u pandemiji najbolje osvjedočili do kakvih disrupcija na tržištu to dovodi, no kako inflacija ne jenjava, a nova poskupljenja se najavljuju, oko sebe čujem sve više poznanika koji naglas razmišljaju bi li im se isplatilo neke namirnice, artikle, pa čak i usluge nabaviti dok im još nisu nanovo podignute cijene.

Evo naših prijedloga.

ZET karte od pola sata

Njihova cijena trenutno iznosi 53 centa, a iako još nema službene odluke o poskupljenju ili njihovu ukidanju, iz ZET-a kontinuirano stižu informacije da bi se mogle dogoditi promjene u tarifnom sustavu. Ako vozna karta doista poskupi ili bude ukinuta, dosadašnje iskustvo pokazuje da ZET obično ostavi nekoliko mjeseci prijelaznog razdoblja u kojemu je još moguće koristiti "stare karte", pa se njima svakako vrijedi opskrbiti barem za period u kojem će se još moći koristiti i nakon što ih se više neće moći kupiti na kioscima.

Dopunsko zdravstveno osiguranje

Nakon što su medicinske usluge poskupjele i do 90 posto, dobar dio osiguravatelja, izvjesno je, priprema se podići cijene polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ako ste namjeravali u skorijoj budućnosti uzeti ovu policu, sad je najbolji trenutak. Prema informacijama osiguravatelja, ako policu ugovorite prije uvođenja novih cijena, izgledno je da vam se premija ne bi trebala mijenjati barem prvu godinu, što bi, ovisno o iznosu poskupljenja, moglo generirati prilične uštede za vaš budžet.

Instant-kava

Ima prilično dobar rok trajanja, pa je se isplati nabaviti ranije, posebno s obzirom na najave nekih od najpoznatijih proizvođača da će u 2023. godini nanovo podizati cijene svojih proizvoda. Poskupljenja za 2023. najavljuju neki od najvećih svjetskih proizvođača.

Pelene

Slično kao i s kavom, neki od najpoznatijih proizvođača pelena najavili su nova poskupljenja, uglavnom kao posljedicu rastućih troškova energije te sirovine. S pelenama je dobro to što nemaju rok trajanja, jedina prepreka njihovu gomilanju može biti činjenica da zauzimaju mnogo prostora, pa se potrebno organizirati. Kao i kod instant-kave, zasad nije poznato koliko će poskupljenja iznositi.

Zobene pahuljice

Tržište većine klasičnih žitarica poput pšenice i kukuruza u ovoj se godini, na sreću, stabiliziralo, no situacija sa zobi malo je drugačija. Kako navode neki od većih proizvođača, izgledno je da će se cijena zobi i proizvoda od ove žitarice u 2023. mijenjati nagore, ali ne primarno kao posljedica inflacije, nego zbog nedostatka sirovine, na što su utjecale suše 2021. godine, kao i pojačana potražnja za proizvodima od ove namirnice. Ono što je prednost kod zobi jest činjenica da dobro skladištena praktički nema rok trajanja te da čak i instant zobene pahuljice mogu stajati mjesecima nakon isteka roka.

Jaja

No dobro, s jajima je to zeznuto zbog roka trajanja, no pretpostavlja se da će njihova cijena, usprkos dosadašnjoj inflaciji, dodatno rasti kako se približava Uskrs, pa se isplati pratiti tržište te se osigurati prije nego što bude kasno. Također, dobro je znati da ona ipak vrijede i tjednima nakon službenog roka trajanja, pa ih je moguće nabaviti ranije i skladištiti.

Pivo

Nakon što su austrijski pivari s početkom veljače najavili podizanje cijena za 9,5 posto, europski proizvođači također razmišljaju cijene podići najmanje 10 posto, a iz nekih od najpoznatijih kompanija već su počeli puštati opravdanja koja se uglavnom vrte oko rasta cijena sirovine i energenata. Iako rokovi trajanja uglavnom sugeriraju da se može čuvati nekoliko mjeseci, pivo, zapravo, može stajati i dulje od toga, a za skladištenje je praktičnije ono s većom količinom alkohola.

Suha i konzervirana hrana za životinje

S ovime teško možete pogriješiti - dok najveći proizvođači tek puštaju probne balone o novim poskupljenjima, ova je namirnica idealna za skladištenje jer konzervirana hrana može stajati godinama (usprkos navedenom roku trajanja), a slično je i sa suhom hranom ako je se drži na suhom i mračnom mjestu.


IMATE PRIJEDLOG ZA VELIKU ŠKRTICU?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:57