ALARMANTNA SITUACIJA

'NE IDE DALJE I GOTOVO, JEDNOSTAVNO SAM ODLUČIO SVE PRODATI, IDEM NEKIM DRUGIM PUTEM' Slom nekoć velike domaće industrijske grane

 
Ilustracija: farma krava
 Božidar Vukičević / CROPIX

Stanje u hrvatskom mljekarstvu je alarmantno. Dokazuje to još jedan primjer malog poduzetnika iz baranjskog mjesta Tenje koji zbog gubitaka više ne može voditi biznis i prodaje krave.

- Ne može dalje, ne ide dalje i gotovo. Jednostavno sam odlučio da prodam, da idem nekim drugim putem - rekao je Anđelko Domuz za Dnevnik.hr. On je nakon više od 20 godina prisiljen prodati krave, više se neće baviti mljekarstvom.

- U selu je bilo nas stotine, još dok smo vozili mlijeko na drugi kraj sela i prodavali, sad nas ima ja mislim troje. U cijeloj Tenji ima troje ljudi koji mlijeko prodaju - dodaje Anđelko govoreći o mjestu s više od 7.000 stanovnika.

Statistika kaže da je Hrvatska prošle godine izgubila 833 proizvođača i u proizvodnji mlijeka dotaknula novo dno. Pet godina pada rezultiralo je nestankom gotovo 5000 isporučitelja, a količine predanog mlijeka manje su za 70 milijuna litara. S nekadašnjih 4 kune po litri, otkupne cijene mlijeka pale su na ispod dvije kune. Unatoč mjerama koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, rezultata još nema.

- Ako nemate ekonomske opravdanosti to raditi, a to se prvenstveno odnosi na cijenu vašeg proizvoda odnosno cijenu mlijeka koju plaćaju otkupljivači, onda je jasno da nikakve mjere ne mogu pomoći tom sektoru dok se taj dio ne riješi - rekao je Davor Pašalić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

- Sve te mjere koje oni nama daju su mjere koje trebaju dugo vremena, ova proizvodnja definitivno je u problemima, treba nam mjera čiji bi se rezultati pokazali odmah - dodaje Lidija Pavić iz Udruge uzgajivača Holstein goveda. Ona i suprug prvi put od mljekarske krize razmišljaju o širenju stada.

Jasno je da stanje u mljekarstvu ide na ruku uvozu, a da mali domaći mljekari teško opstaju. Među njima je i Jozo Šutalo iz Male mljekare Valpovo koji se još uvijek uspijeva održati.

Zagreb, 200212.
Marjana Cavica.
Sedmi dan mljekari iz razlicitih podrucja Hrvatske jos uvijek prosvjeduju ispred Dukata zbog preniskih cijena otkupa mlijeka. Blokirali su prolaz Slavonskom avenijom od Dukata prema zapadu, te ulicu Marjana Cavica. Policija nadgleda prosvjednike koji ne izazivaju nikakve izgrede, vec se griju uz vatru i cekaju podrsku novih mljekara koji bi im se trebali danas pridruziti.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Prosvjed hrvatskih mljekara 2012. zbog preniskih cijena otkupa mlijeka

- Nas spašava jedino što imamo naš dio proizvodnje mlijeka. Dvije trećine ide s naše farme i mi se još uvijek uz velike, velike poteškoće održavamo. Dokle ćemo moći, to u ovom trenutku ne možemo reći - rekao je za Dnevnik Nove TV. I on smatra da je najveći problem cijena mlijeka i gotovih proizvoda:

- Svaka Vladina mjera je ovog momenta dobrodošla, međutim, po našem mišljenju, one su spore i one su došle jako jako kasno. Već kad govorimo o tome, one su trebale doći prije pet-šest godina kada smo imali preko 30.000 kooperanata, sada su pali na šest.

U Hrvatskoj je prije pet godina radilo više od 25 ovakvih malih pogona, a danas je njihov broj prepolovljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:25