UPOZORENJE

'NE IDITE NA TRG. POSTOJI MOGUĆNOST DA BUDE SUKOBA I NASILJA' Ambasada SAD-a o zagrebačkom prosvjedu protiv ćirilice

Slična upozorenja veleposlanstvo je objavilo i uoči utakmice Hrvatske i Srbije u Zagrebu te Gay Prideova u Splitu i Zagrebu

ZAGREB - Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu obavijestilo je američke državljane da se u nedjelju na Trgu bana Jelačića održava prosvjed protiv uvođenja ćirilice i savjetovalo im da taj prostor izbjegavaju jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.

"Iako bi prosvjed trebao proteći mirno, moglo bi doći do sukoba i izbijanja nasilja. Trebali bi izbjegavati mjesta održavanja prosvjeda i biti oprezni ako se nađete u blizini bilo kakvih većih okupljanja ili prosvjeda", navodi se u informaciji veleposlanstva američkim građanima.

OTKRIVAMO POZADINU PROSVJEDA PROTIV ĆIRILICE NA TRGU Gotovina im okrenuo leđa pa sada Markača žele na Pantovčaku

Policija i organizatori očekuju veliki broj sudionika na skupu pa se mogu očekivati i prometni zastoji u centru Zagreba u vrijeme prosvjeda, dodaje veleposlanstvo.

U uputama koje američka veleposlanstva u svijetu rutinski objavljuju u povodu događaja s većim rizikom, državljane SAD-a koji putuju ili borave u Hrvatskoj također se poziva da se registriraju u veleposlanstvu kako bi dobili najnovije informacije o stanju sigurnosti i kako bi ih veleposlanstvo moglo kontaktirati u slučaju izvanrednih situacija.

Slična upozorenja veleposlanstvo je objavilo i uoči nedavnog susreta nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Zagrebu te u povodu održavanja Gay Prideova u Splitu i Zagrebu prošle godine.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizira u nedjelju u podne na Trgu bana Jelačića prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj . Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je kako očekuje da će središnji zagrebački trg biti prepun hrvatskih domoljuba i svih onih koji podržavaju ono za što se zalaže i traži njegov stožer.

Pusić: 'Svatko ima pravo na svoj politički stav, ali je nužno poštivati zakon'

TROGIR - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za današnjeg je boravka u Trogiru izjavila kako očekuje da na sutrašnjem zagrebačkom prosvjedu protiv uvođenja ćirilice neće biti šovinističkih ispada, da svatko ima pravo na svoj politički stav, ali da je nužno poštivati zakon.

"Vrlo je važno da sutrašnji skup bude apsolutno čist od šovinističkih ispada", rekla je Pusić odgovarajući na upit kako komentira za sutra najavljeni prosvjedni skup u Zagrebu protiv uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

Po njezinim riječima svatko, ako ima argumente i potrebu izraziti svoj politički stav ima na to i pravo, no "temeljni je politički stav da u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštivati."

Unutar toga postoji mogućnost razgovora o tajmingu, o kriterijima itd., ali mislim da zakoni ne funcioniraju po načelu samoposluživanja, rekla je ministrica Pusić.

Organizatori: 'Skup protiv ćirilice u Zagrebu bit će veći od vukovarskog'

VUKOVAR - Na prosvjednom skupu "Ne ćirilici u Hrvatskoj", koji će se sutra održati u Zagrebu u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, okupit će se puno više sudionika nego na vukovarskom prosjednom skupu protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u tom gradu, a na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika, najavio je glasnogovornik stožera Zdravko Komšić.

Prema Komšičevim riječima, najveći broj prosvjednika iz Vukovarsko-srijemske županije u Zagreb će organizirano doći posebnim vlakom koji iz Vukovara kreće u 5,29 sati ujutro, sa stajanjima u Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Kutini, a u Zagreb bi trebao stići u 9,51 sati.

"U posebnom vlaku koji smo organizirali u suradnji s Hrvatskim željeznicama bit će 17 vagona s oko 1500 domoljuba. Pored vlaka, dva autobusa s domoljubima polaze iz Iloka, po pet iz Osijeka i Slavonskog Broda, tri iz Otoka, dva iz Vinkovaca i sedam iz Zadra. To je barem ono što mi znamo", rekao je Komšić. Također je rekao kako u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara očekuju da sutrašnji prosvjedni skup na Trgu bana Josipa Jelačića koji je zakazan za 12,05 sati prođe bez ijednog incindenta, "dostojanstveno i mirno kako i dolikuje hrvatskim domoljubima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:24