DRUGI PAKET PRODAJE

Ne jenjava interes za skupocjene kvadrate na Cresu, evo koliko se sada plaća komadić morskog raja

Za najvišu cijenu je prodan apartman od 40 kvadrata u dvojnom objektu koji je na kraju prodan za 252.000 eura

Bungalovi na Cresu

 N1 Screenshot

U drugom paketu prodaje novih pet bungalova u Staroj Gavzi na otoku Cresu, za koje se na slovenskoj eborzi.si licitiralo prekjučer, nije oboren rekord od 360.000 eura iz prošlog kruga, kako je pisao N1, no interes, a time i postignute cijene, i dalje su vrlo, vrlo visoke, piše Novi list.

I ovog se puta radilo o kućicama u prvom redu do mora koje su preuređene 2007. godine, a prosječna cijena postignuta na dražbi iznosila je 5.491 eura po kvadratnom metru stambenog prostora, pri čemu valja imati u vidu da se ovog puta radilo o apartmanima u dvojnom i trojnom objektu, dakle, ne o samostalnim kućicama.

Prema pisanju slovenskih medija, ovog je puta za svoj komadić morskog raja na Cresu licitiralo ukupno 265 ponuditelja, a za najvišu cijenu je prodan apartman od 40 kvadrata u dvojnom objektu koji je s početnih 77.816 eura, na kraju prodan za 252.000 eura, ili 6.261 eura po četvornom metru. Za drugi dio istog dvojnog objekta, površine 33 kvadrata, licitacijom se cijena s početnih 63.734 eura podigla na 191.000 eura. Apartmani u trojnom objektu, površine 40 te dva od 33 kvadrata, otišli su za 231.000, odnosno 150.000 i 160.000 eura. Svi novi vlasnici bungalova u Staroj Gavzi moći će uživati u čarima terasa od pedeset kvadrata, s neometanim pogledom na more, a osim što su sve u novije vrijeme obnovljene, svih deset kućica iz ova prva dva dražbovna paketa imaju omogućen i prilaz vozilima.

Nakon što je na temelju pravomoćnog rješenja suda u Novoj Gorici stečajni upravitelj građevinskog poduzeća Primorje iz Ajdovščine sredinom listopada pripremio i raspisao prve javne dražbe za ukupno 38 kućica u naselju Stara Gavza na Cresu, koje su dio stečajne mase ovog poduzeća, cijeli postupak ide, barem zasad, brzo i glatko. Prodaja 38 bungalova osmišljena je na način da se svake srijede, do zaključno 19. siječnja, u sedam tura na licitaciju ponudi novi paket kućica, odnosno apartmana. Mahom se radi o bungalovima od 33 i 40 četvornih metara, a sredinom prosinca na red dolaze i nešto veće kućice, od 46 četvornih metara, sa četiri ležaja, a na prodaji će se naći i jedna kućica od 73 četvorna metra i otprilike isto tolike površine pripadajuće terase. Njezina početna cijena iznosi 127.156 eura.

Osim ovih deset iz prva dva paketa, sve su te kućice izgrađene u razdoblju od 1978. i 1981. godine i otad nisu preuređivane. Kako neslužbeno doznaje Novi list, s kupcima prvih pet kućica, za koje su pretprošle srijede postignuti eurski rekordi, prekjučer su već potpisani ugovori.

Osim cijene koju su ponudili, na transakcijski račun prodavatelja novi vlasnici uplaćuju i troškove poreza na nekretnine (3 posto), koje onda Primorje u stečaju uplaćuje hrvatskoj Poreznoj upravi, te još blizu 1.500 eura dodatnih troškova, no time su kupci bungalova 'pokrili' sve izdatke vezane uz kupoprodaju, prijenos i sudsku uknjižbu vlasništva u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 01:45