PUTNICIMA NAKNADA

Ne jenjava kaos u zračnom prometu: Lufthansa otkazala gotovo sve letove, od toga 13 prema Hrvatskoj

Jednu rotaciju između Muenchena i Zagreba te Frankfurta i Pule Lufthansa bi danas trebala odraditi.

Zračna luka Franz-Josef-Strauss Airport u Muenchenu, 2. rujna

 Christof Stache/Afp

Zbog jednodnevnog štrajka pilota njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u petak je otkazala gotovo sve letove, a procjenjuje se da će obustavom rada biti pogođeno više od 130.000 putnika.

Zbog štrajka su otkazali 13 letova prema i iz hrvatskih zračnih luka.

Kako javlja portal Croatian Aviation, otkazani su letovi koji povezuju Zagreb s Frankfurtom te Split i Dubrovnik s Muenchenom i Frankfurtom.

Jednu rotaciju između Muenchena i Zagreba te Frankfurta i Pule Lufthansa bi danas trebala odraditi. Putnici će biti prebačeni na ostale letove avioprijevoznika iz Lufthansa grupacije (Austrian Airlines, Eurowings), te na letove Croatia Airlinesa iz spomenutih zračnih luka prema i iz Munchena i Frankfurta.

U slučaju štrajka unutar aviokompanije, putnici imaju pravo na 261 naknadu sukladno regulativi Europske komisije. Na razini cijele mreže, samo danas otkazano je više od tisuću letova.

image
Arne Dedert/Afp

Posljedice štrajka mogle bi se osjećati i za vikend. Lufthansini zrakoplovi koji se nalaze u inozemstvu u petak će se vraćati u Njemačku, ali će putnici koji u Njemačkoj presjedaju tek za vikend moći nastaviti put do krajnjeg odredišta.

Štrajkom su pogođeni svi letovi koji polaze iz njemačkih zračnih luka, isključujući letove Eurowingsa, Lufthansine tvrtke kćeri.

To je drugi veliki štrajk u samo nekoliko tjedana. Krajem srpnja Lufthansa je zbog štrajka osoblja na zemlji bila prisiljena otkazati više od 1000 letova.

Sindikat pilota za svoje članove traži povećanje plaća od 16 posto, što je uprava dosad odbijala.

„Nemamo ni najmanje razumijevanja za aktualni štrajk. Lufthansa je pilotima ponudila više nego povoljan paket“, objavila je uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 12:03