VLADA TVRDI DA NEMA SKRIVENE NAMJERE

'NE MIJENJAMO ZAKON ZBOG PERKOVIĆA. SAMO ČISTIMO TUĐE SMEĆE STARO 20 GODINA' Premijer Milanović o izručenju Njemačkoj

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako "ne razumije" pitanje o mogućem izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, te ustvrdio kako je Vlada uputila prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a "bez ikakvih skrivenih namjera".

Milanović je tijekom današnjeg posjeta tvrtki Končar na novinarski upit hoće li Vlada izručiti Perkovića odgovorio "Ne razumijem to pitanje".

EKSKLUZIVNO: TAJNI PLAN ZA BIVŠEG ŠEFA UDBE Vlada spašava Perkovića od istrage njemačkog suda?

Na pitanje je li u saborsku proceduru poslan prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a kako bi se onemogućilo Perkovićevo izručenje, Milanović je ustvrdio kako su izmjene upućene u Sabor "bez ikakvih skrivenih namjera".

"To pitanje treba postaviti ljudima iza kojih mi već 20 godina čistimo smeće. Mi smo poslali izmjene zakona bez ikakvih skrivenih namjera prije dva - tri tjedna, i to je sve što vam mogu reći. Moja savjest je tu potpuno čista", rekao je Milanović.

Izmjene tog zakona Vlada je usvojila na prošlotjednoj sjednici, a njima se predviđa da bi se europski uhidbeni nalog provodio u odnosu na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. To znači da se nalog ne bi odnosio na Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jer je Đureković ubijen 1983. godine.

Milanović je također rekao kako misli da izmjene zakona ne mogu izazvati loše posljedice po hrvatsko-njemačke odnose no, dodao je, "to je hipotetičko pitanje".

Možete to pitati ministra pravosuđa Orsata Miljenića, ali mislim da tu nije bilo apsolutno nikakvih skrivenih motiva, to je bila obična procedura, tako je predložila Vladina radna skupina, kazao je premijer dodavši kako se nakon toga pojavila informacija o mogućem uhićenju i izručenju Perkovića, "po tko zna koji put u zadnjih deset godina".

"Volio bih da o tome govore oni koji znaju više, a to nisam ja niti Miljenić. To je predsjednik HDZ-a. Neka me ne miješaju u to", rekao je Milanović.

Također nije želio komentirati jučerašnju optužbu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se vladajuća koalicija služi "bizantizmom" jer izručuje one koji su "možda činili kaznena djela za vrijeme Domovinskog rata", a ne želi izručiti one koji su to "možda radili za vrijeme J.B. Tita i vršili teror nad hrvatskim narodom".

"Nemam komentara na to. Neka oni to objasne. Ja s tim veze nemam", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:18