INSPEKTORAT NA MUKAMA

Ne mogu popuniti radna mjesta: U Zagrebu tražili 24 djelatnika, za 15 radnih mjesta nitko nije bio zainteresiran!

b, Državni inspektorat ovih je dana poništio natječaje za čak 15 ponuđenih pozicija

Ilustrativna fotografija

 Davor Pongracic/Cropix

Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH) muku muči s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta. Nakon što je sredinom srpnja ove godine raspisao javni natječaj za popunu 24 radna mjesta u Središnjem i područnom uredu Zagreb, Državni inspektorat ovih je dana poništio natječaje za čak 15 ponuđenih pozicija, jer za njih nitko nije bio zainteresiran.

Poništeni natječaji DIRH-a uglavnom se odnose na administrativna radna mjesta u Središnjem uredu Inspektorata, poput viših stručnih savjetnika, računovodstvenih referenata, informatičkih savjetnika i informatičkih referenata. No, nije se nitko javio ni za otvorenu poziciju inspektora za elektroenergetiku u Središnjem uredu Državnog inspektorata, a ni na jedno od slobodnih mjesta inspektora rada u Područnom uredu Zagreb.

Uvjeti natječaja

Ako su za nezaposlene, ili za one koji bi željeli promijeniti radno mjesto, prepreke u spomenutom natječaju DIRH-a mogli predstavljati uvjeti kao što su završeni fakultet ili položeni državni ispit, ostalo je ispražnjeno i radno mjesto računovodstvenog referenta, za koje su bili dovoljni srednjoškolsko obrazovanje ekonomskog smjera i poznavanje rada na računalu. S druge strane, za većinu radnih mjesta koja su ostala ispražnjena DIRH je tražio radno iskustvo na odgovarajućim poslovima između jedne i četiri godine.

Kada su u pitanju financijski uvjeti zapošljavanja u DIRH-u, prema izračunima koje smo dobili od izvora dobro upoznatih s plaćama u državnoj službi, na radnim mjestima za koja ovom prilikom nije bilo interesa neto plaće kreću se od 700 do 1220 eura.

Za radno mjesto informatičkog referenta plaća je u državnoj službi 763 eura, viši stručni referent može računati na 907 eura, informatički savjetnik na 1037 eura, a viši stručni savjetnik na 1220 eura plaće.

Ipak neprimamljivo

Sudeći prema ishodu natječaja DIRH-a, to nisu plaće koje su dovoljno primamljive onima koji traže posao ili žele prijeći u novu radnu sredinu, a imaju kvalifikacije i uvjete koje Inspektorat traži.

U Državnom inspektoratu je zaposleno oko 1350 djelatnika, a trebalo bi ih, prema višekratnim upozorenjima vodstva Inspektorata, biti blizu 1700 zbog povećanja ovlasti i opsega posla. Prema odluci glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića o poništenju javnog natječaja za 15 radnih mjesta, za dio tih pozicija neće biti raspisan novi natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:19