VELIKA ŠTETA

‘Ne mogu vjerovati što se dogodilo‘: Za obnovu Medicinskog fakulteta trebat će pola milijarde kn!

Šest od osam zgrada na Šalati je teško oštećeno u potresu i potrebno je 10 milijuna kuna za hitne sanacije da bi zgrade postale sigurne
Dekan Marijan Klarić
 Marko Todorov/Cropix

Od 22. ožujka tek je pokoji student i liječnik stupio na tlo zagrebačkog Medicinskog fakulteta na Šalati. Umjesto njih, utabanim stazama hodali su radnici u teškim, crnim cipelama koji su mjesecima čistili ostatke urušenih dijelova zgrada. Čak i danas, tri mjeseca nakon potresa, radnici i dalje prolaze hodnicima i predavaonicama koje su nekada bile mjesto znanja za buduće medicinske djelatnike. Početkom lipnja su se studenti u manjem broju vratili, no i dalje je velik dio kompleksa fakulteta nesiguran za njihov boravak. Naime, šest od osam zgrada na Šalati je teško oštećeno u potresu i bit će potrebno barem deset milijuna kuna za hitne sanacije kako bi se na jesen studenti i profesori mogli sigurno vratiti.

No, to je tek početak obnove. Da bi se Medicinski fakultet mogao proglasiti sigurnim od budućih potresa, bit će potrebno oko pola milijarde kuna.

Krizni sastanak

To dobro zna dekan Marijan Klarica koji, kaže nam, i dalje ne može vjerovati da je u svom mandatu skoro ostao bez svog fakulteta.

- Na Šalatu smo došli odmah, a samo nekoliko sati nakon potresa održali smo krizni sastanak Uprave. Taj prizor za mene je bio veliki šok, no u glavi su mi prvo bile sve one bitne stvari: je li plin isključen, curi li igdje voda, jesu li se kemikalije pomiješale, u kakvom je stanju oprema... Tih prvih deset dana mi je kao neko bunilo u kojem smo samo pokušavali spriječiti nastanak još veće štete - prisjeća se Klarica.

image
Dekan Marijan Klarić
Marko Todorov/Cropix

Stanje nakon potresa je, naime, bilo katastrofalno. Urušili su se dimnjaci i krovovi, na staze oko zgrada je palo više tona cigle i šute, stubišta su bila nesigurna, više od 40 predavaonica je stradalo, a na nekim zgradama su oštećeni i nosivi stupovi. Bez previše izbora, počeli su odmah s obnovom, svjesni da ne mogu čekati ni na čiju pomoć jer su ipak institucija koja treba odigrati i svoju ulogu u zaštiti stanovništva od epidemije koronavirusa. U samo dva tjedna od potresa sanirali su sve krovove, potom su osposobili prostorije Zavoda za sudsku medicinu, a svu skupocjenu opremu iz oštećenih zgrada preselili u Hrvatski institut za istraživanje mozga, jedinu neoštećenu zgradu na Šalati. Do 1. lipnja su čak i privremeno obnovili Zavod za anatomiju tako da je siguran za studente i održavanje praktične nastave koja se i završava ovih dana. No, uz sve to, i dalje su tek na početku i čeka ih ljeto puno znoja kako bi na jesen mogli primiti 3000 studenata.

image
Stanje na Medicinskom fakultetu
Marko Todorov/Cropix

- Iskreno, teško da postoji fakultet u Zagrebu koji je teže od nas pogođen potresom i pandemijom. Naši profesori, koji su i liječnici, morali su paralelno brinuti za studente putem online nastave i odrađivati svoj stručni posao u borbi protiv koronavirusa - objašnjava Klarica.

Ljudske lubanje

Tijekom obilaska fakulteta Klarica nas je odveo do zgrade Klinike za dermatove-nerologiju na čijoj fasadi nas je dočekala golema pukotina koja otkriva stanje iznutra. Dekan nam je pokazao prema prozorima gdje je trebao biti u lipnju završen projekt modernog Akademskog centra za simulaciju u medicini koji bi nadoknadio nedostatak staža i olakšao savladavanje praktičnih vještina kod studenata. Okrenuli smo se prema zgradi u kojoj je Zavod za anatomiju kako bismo dočekali studente koji dolaze na ispit.

image
Stanje na Medicinskom fakultetu
Marko Todorov/Cropix

U ulaznoj hali je stubište koje drže potporni stupovi, no dekan nas umiruje da ne moramo ići gore jer su prostorije Zavoda u prizemlju. U jednoj od predavaonica smo zatekli čistačicu koja je dezinficirala stolove na kojima su dijelovi ljudske lubanje. Iznad nje, na zidovima, su pukotine koje čekaju studente da krenu sa ispitima.

- Plan je do jeseni obnoviti 30 od 40 predavaonica, no dio studenata morat ćemo prebaciti na druge lokacije. No, dobra je stvar da funkcioniramo i u ovim uvjetima - rekao je dekan Klarica koji procjenjuje da će biti potrebno oko deset milijuna da obnove predavaonice za primanje studenata na jesen.

image
Stanje na Medicinskom fakultetu
Marko Todorov/Cropix

Upravo zato su otvorili račun za humanitarnu pomoć na kojem prikupljaju donacije.

Ako želite pomoći, svoje donacije možete uplatiti na:

IBAN: HR8423400091110024619 na ime Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet, Šalata 3, 10000 Zagreb.

Model plaćanja je HR00, poziv na broj: 1950 i Opis plaćanja: ZAJEDNO ZA MEF.

SWIFT/BIC BANKE je PBZGHR2X Privredna banka Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10000 Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:13