PROPALA INICIJATIVA

'NE MOŽE SE BRANITI NEOBRANJIVO' Ne odustaju od smjene Dijane Zadravec iako je ministar tražio odgodu

Sjednica Upravnog vijeća održat će se čim se dva odsutna člana vrate s godišnjeg, a to bi se trebalo dogoditi u roku od tjedan dana
Dijana Zadravec
 CROPIX

Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice - koje se u utorak trebalo sastati kako bi, na prijedlog ravnatelja prof. Marija Zovka, smijenilo njegovu zamjenicu Dijanu Zadravec, ali je otkazano na inicijativu ministra Milana Kujundžića - održat će se čim se dva odsutna člana vrate s godišnjeg odmora. Potvrdio je to za Jutarnji list predsjednik Vijeća prof. Slavko Orešković te dodao kako će zatražiti da potvrde kada se vraćaju na posao.

- Čim dobijem informaciju, sazvat ću Upravno vijeće i održat ćemo sjednicu. Odgađanja više neće biti. Ako netko ne dođe, a većina bude prisutna, što znači najmanje tri člana, sjednica će se održati - rekao je prof. Orešković, koji očekuje da će to biti u roku od tjedan dana.

Procedura

Tako bi se trebala okončati saga koja je započela 18. prosinca na jutarnjem sastanku kad je, prema iskazima većine prisutnih, Dijana Zadravec verbalno i fizički nasrnula na Miju Primorac, voditeljicu Odjela za nabavu medicinskih proizvoda.

Naime, ministar Kujundžić je netom prije zakazane sjednice poslao zahtjev za odgodu dok svi članovi ne budu prisutni te da se Dijana Zadravec ima mogućnost očitovati.

- Zamjenica ravnatelja dala je svoj iskaz, koji je potpisala. Kao i svi drugi sudionici. Dakle, nije nužno da je saslušavamo. Pred nama se nalaze svi dokumenti. Od jednoglasne odluke Povjerenstva za unutarnji nadzor, preko jednoglasne odluke Radničkog vijeća - rekao je prof. Orešković i dodao kako Upravno vijeće imenuje i razrješuje zamjenika na prijedlog ravnatelja.

- Zasigurno ćemo postupiti zakonito i prema dokumentaciji koja je pred nama, a koja je nastala poštovanjem svih procedura - rekao je Orešković.

Neobična situacija u kojoj ministar odgađa Upravno vijeće dovela je do pitanja tko štiti Dijanu Zadravec.

Osobe s kojima smo razgovarali kažu da ovo inkriminira respektabilnu bolnicu, zdravstveni sustav i sam HDZ te kako je nevjerojatno da se pokušava stopirati njezina smjena.

- Ne može se braniti neobranjivo, koliko god to netko htio. To bi značilo tolerirati nasilje, što je nedopustivo - kaže nam neslužbeno sugovornik.

Zahtjev o odgodi Upravnog vijeća, tvrdi nam više sugovornika iz HDZ-a, tražio je premijer Andrej Plenković.

- Svi u stranci govore da Dijanu Zadravec štiti Plenković i da je on zamolio Kujundžića da to riješi. Koliko znam, unatoč tome, mnogi su Kujundžiću govorili da to ne radi jer se Zadravec, s obzirom na okolnosti, ne može spasiti - kaže nam sugovornik iz HDZ-a. Isto govore i drugi te dodaju da im nije jasno zašto se to radi, jer uloga Dijane Zadravec u HDZ-u, zapravo, ne postoji niti je ikad postojala, te da pogotovo sada, nakon izgubljenih predsjedničkih izbora, ne bi trebalo nevažnim stvarima dodatno štetiti stranci.

Nesuđena ministrica

- Već dugo se priča kako je bliska s premijerom, tako da je vjerojatno motiv njihovo prijateljstvo - kaže nam sugovornik i dodaje da su sada jednako u nevjerici kao što su bili kad se ime Dijane Zadravec počelo spominjati u kontekstu moguće ministrice zdravstva.

Naime, iz potpune anonimnosti ime čakovečke liječnice počelo se pojavljivati netom prije prošlih parlamentarnih izbora, 2016. godine.

Na glasu kao ambiciozna, pojavila se na listi u 1. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio Andrej Plenković.

Kako se njezino ime počelo spominjati i u kontekstu nove ministrice zdravstva, tako je bivala čest gost zdravstvenih sučeljavanja, gdje je zajedno s Dragom Prgometom promovirala zdravstvene stavove HDZ-a.

Planove je pak pomutio loš izborni rezultat. Naime, doživjela je debakl jer je od ukupno 62.310 preferencijalnih glasova dobila samo 284 (0,45%) te je po broju glasova građana bila pretposljednja na listi.

- Nakon toga zaista se nije moglo izvesti da postane ministrica, a to je kompenzirano mjestom zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice - zaključuje naš sugovornik.

Odgodio sam sjednicu na njezinu zamolbu

Nakon okupljanja Vladina užeg kabineta ministar Kujundžić rekao je da je sjednicu odgodio na zamolbu Dijane Zadravec.

- S obzirom na to da dva člana Upravnog vijeća nisu u Hrvatskoj i poštujući najviše demokratske i pravne standarde, na zamolbu Zadravec molio sam predsjednika Upravnog vijeća da se rasprava odgodi 2-3 dana. Time se ništa ne mijenja, a tada će na sjednici biti svi članovi i ona će se moći očitovati - rekao je Kujundžić i dodao kako se on nema pravo miješati u odluku, no smatra da okrivljenoj treba dati pravo da se brani u prisutnosti svih članova Upravnog vijeća. (I. Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:07