ZAMJENIK ALEMKE MARKOTIĆ

‘Ne možemo govoriti o cijepljenju mlađih dobnih skupina, onih od 5 do 11 godina, dok nemamo cijepljene starije‘

Borba za svaki bolnički krevet prisutna je svakodnevno, osobito je velik pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja, kaže Zoran Barušić

Klinika za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

 Goran Mehkek/CROPIX

- Naša klinika je već danima i tjednima puna bolesnika. I danas smo na gotovo stotinu bolesnika. Imamo i osmero hospitalizirane covid pozitivne djece različitih kliničkih slika i različite dobi. Trenutno nemamo djece koja su takvog zdravstvenog stanja da zahtijevaju mehaničku ventilaciju - izjavio je u Dnevniku HTV-a Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Barušić kaže kako je borba za svaki bolnički krevet prisutna svakodnevno. Naročito je veliki pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja gdje su bolesnici, u ovom četvrtom valu, mlađe životne dobi, naglasio je.

Na pitanje hoće li bolnice biti primorane prijeći na hladni pogon ako se nastavi ovako veliki trend novooboljelih, rekao je kako "se boji da će se morati raditi daljnja reorganizacija zdravstvenog sustava".

Teži scenarij nije isključen

- Posebno me brine kako će se u tim uvjetima pružiti adekvatna pomoć onima koji su covid negativni, a trebaju bilo kakav dodatni zahvat, obradu ili liječenje. Vjerujem da će se od strane svih nadležnih institucija naći rješenje za, teoretski, ono što nam se može događati idućih tjedana, a što nije isključeno. Temeljem ovoga što se sad događa - svi se plašimo dana koji slijede - izjavio je Barušić.

Iz poštovanja prema obitelji nije želio govoriti o smrti novorođenčeta pozitivnog na covid te izrazio sućut u svoje osobno ime i u ime Klinike "Fran Mihaljević".

Cijepljenje djece od 5 do 11 godina

- Bio bih sretan kad bismo mi u Hrvatskoj mogli pokrenuti cijepljenje onakvo kakvo je bilo zamišljeno od početka - kako odraslih, tako i djece gledajući dob od 12 godina pa nadalje - rekao je Barušić komentirajući činjenicu da je u SAD-u odobreno cijepljenje djece od 5 do 11 godina.

Ono što se sad događa, dodao je - trebalo bi tek zaživjeti i kod nas, "ali osobno mislim da u ovom trenutku ne možemo govoriti o cijepljenju mlađih dobnih skupina, onih od 5 do 11 godina, dok nemamo cijepljene starije".

Trebaju li se cijepiti trudnice?

- O tome se puno priča. Problem je što još uvijek nema završenih faza kliničkog istraživanja na temelju kojih bi mogle ići definitivne preporuke za cijepljenje trudnica. Međutim, činjenica je da u četvrtom valu viđamo trudnice koje su teško bolesne i covid pozitivne trudnice s komorbititetima. Međutim, činjenica je da se određena stanja mogu pojaviti i u trudnoći i otežati sliku covida - izjavio je Barušić u Dnevniku HTV-a.

Dodao je kako je preporuka da se cijepe žene prije planirane trudnoće ili neposredno nakon porođaja te da svaku trudncu treba gledati individualno i postupati po preporuci ginekologa.

Odluku o tome treba li prijeći na online nastavu treba prepustiti epidemiološkoj službi, kaže. Siguran je da će se u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja naći odgovarajuće rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:44