NAJVEĆI PODUZETNIK

'NE MOŽEMO PROTIV SVEGA: RUKOMETAŠA, DOMAĆIH I STRANIH INVESTITORA! A NEZAPOSLENOST SVE VEĆA' Ivica Todorić o padu rejtinga

 Damir Krajač / CROPIX

Agrokor ove godine planira u Hrvatskoj investirati oko dvije milijarde kuna, ali s ozbirom na okruženje može se dogoditi da taj iznos u konačnici bude i manji, najavio je danas predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić.

Prvi čovjek Agrokora pritom je otkrio da kompanija u ladicama ima gotove projekte za čak milijardu eura investicija te poručio da treba učiniti sve da investicije u Hrvatskoj konačno krenu.

- Ne možemo ovako. Nezaposlenost je prevelika, a niti jedna odluka ne može se donijeti bez gužve i problema. Mi moramo biti brži, moramo kvalitetnije. Jedna Ikea je tri i pol godine čekala na građevinsku dozvolu - kazao je Ivica Todorić te poručio da kada bi napravili sve da postanemo konkurentni ministar Linić “ne bi znao kud s parama”.

Pojedine kritike kako je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je na prvom čitanju u saborskoj proceduri, pisan za velike poduzetnike kao što je Agrokor ocijenio je izmišljotinama i politikanstvom.

U Agrokoru tvrde da kompanija više ne želi dobiti niti jednu koncesiju na poljoprivredno zemljište te se stoga više neće javljati na natječaje. Međutim, neće dozvoliti da izgubi preostalih 30 posto zemljišta koje je u vlasništvu PIK Vrbovca, Belja i PIK Vinkovaca.

- Ja osobno ne znam što piše u zakonu, međutim činjenica je da Agrokor ne želi koncesiju niti na jedan kvadrat zemlje više. Istina je da Agrokor smatra da Hrvatska može bolje i da je jedan od neiskorištenih potencijala poljoprivredno zemljište koje stoji neobrađeno. Zakon treba donijeti i to zemljište dati farmerima i podržati ih kako bi postali konkurentniji. Mi ne možemo s ovakvim prinosima i rezultatima u poljoprivredi biti konkurentni jer ćemo bankrotirati - poručio je Todorić.

Kad je riječ o PIK-ovima iz koncerna Agrokor Todorić tvrdi da im je od nekadašnjih 100.000 hektara oduzeto 70 posto zemljišta koje su obrađivali te da im se želi oduzeti još.

- Tko bi se zadovoljio time da ti netko nakon što si preuzeo kompaniju oduzima proizvodni portfelj. Niti jedan hektar zemlje nismo uzeli, samo se borimo da ostane ovo što imamo, a ostalo je gotovo ništa - poručio je Todorić.

Ivica Todorić nije htio danas otkriti je li Agrokor i dalje zainteresiran za najveći slovenski maloprodajni lanac Mercator za koji je u tijeku prodaja dijela dionica.

- Znamo da se proces dešava, ali ne želimo ništa komentirati da ne utjecali ili naštetili procesu prodaje - kazao je Todorić.

Budući da je spremno danas odgovarao na brojna pitanja novinara Ivica Todorić je prokomentirao i pad kreditnog rejtinga Hrvatske.

- Cijela regija je u problemima. Hrvatska ima potencijala i mi neovisno o kreditnom rejtingu vrlo pozitivno gledamo u budućnost. Ali, moramo se početi odgovornije ponašati. Ne možemo biti protiv svega: rukometaša, nogometaša, domaćih i stranih investitora. Mi imamo problem, nezaposlenost je svakim danom sve veća, sve je više socijalnih problema. U Agrokoru je 40.000 zaposlenih, mi smo odgovorni za njih i njihove obitelji. Ja ne mogu spavati - poručio je Todorić.

Komentirajući poslovne rezultate Agrokora kazao je kako su oni odlični, ali bi voljeli bi da su još i bolji. Najavio je i kako se s vrhunskim stručnjacima u kompaniji intenzivno radi na projektu vizije Agrokora 2020.godine.

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić potpisao je danas 1,5 godišnji ugovor o suradnji s kompanijom NineSigma, jednom od vodećih svjetskih kompanija u provođenju koncepta otvorenih inovacija.

Tom suradnjom Agrokoru postaje dostupna najveća svjetska mreža inovatora u kojoj je preko dva milijuna znanstvenika iz 140 zemalja. Osim toga, u Agrokoru su lansirali i internu aplikaciju putem koje svi zaposlenici mogu dati ideju za neku inovaciju ili novi proizvod i za to biti adekvatno nagrađeni.

- Svi smo svjesni dinamičnosti razvoja tehnologije i značaja inovativnosti. Ako imalo zaostaneš u tome postaješ nekonkurentan. Inovativnost i konkurentnost su dvije najvažnije poluge razvoja, konkurentnosti i stvaranja profita - poručio je Todorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:17