OTVORENJE 2011.

'Ne odustajem od rampe, garaža je već gotova, a 80% prostora iznajmljeno!'

Zagrebački poduzetnik demantirao je vijest da traži kompromis i odustaje od rampe
 Mišo Lišanin / CROPIX

ZAGREB - Tomo Horvatinčić ne odustaje od gradnje silazne rampe u Varšavskoj ulici !

- Sve izdane dozvole za gradnju su konačne i mi po njima gradimo. Ni Gradska skupština, ni Hoto grupa, ni sam gradonačelnik ne mogu mijenjati izdane dozvole, a raditi izvan tih okvira bilo bi u suprotnosti za zakonima. Razgovor sa zastupnicima u Skupštini bio je načelan, a nije bilo govora o mijenjanju projekta. To vam je kao da igrate nogomet, a u 75. minuti naglo promijenite pravila igre. Sve teče po planu, odnosno nema odstupanja od projekta ni za milimetar - rekao nam je vlasnik Hoto grupe.

Golema financijska šteta

Zagrebački poduzetnik demantirao je tako prethodni dan objavljenu vijest kako traži kompromis i odustaje od rampe. Naime, ideja dijela zastupnika u Gradskoj skupštini da odustane od bušenja Varšavske i smanji garažu za čak 300 mjesta potpuno je neizvediva. Razloga, tvrdi Horvatinčić, ima nekoliko.

Njegov poslovno-stambeni komples proglašen je projektom od javnog interesa dijelom i zbog javne garaže (302 mjesta su javna, 106 ih je namijenjeno budućim vlasnicima stanova), garaža je već u potpunosti sagrađena, a ako bi se ona zatrpavala, odnosno ako bi se projekt krenuo mijenjati, golemu financijsku štetu snosili bi i Grad Zagreb i druge institucije koje su izdale konačne dozvole.

Kada bi se ostvarila ideja nekih zastupnika da se u podzemnu garažu u Varšavskoj 6 automobili spuštaju liftom, dogodio bi se upravo onaj efekt zbog kojega negoduju - Varšavska bi postala još prometnija.

Ugledne tvrtke

Uz sve to, napominje Horvatinčić, čak 82 posto poslovnih prostora već je iznajmio stranim modnim tvrtkama. Promjena projekta mogla bi povući za sobom i raskidanje ugovora sa 40-ak stranih tvrtki, što bi, smatra Horvatinčić, bila međunarodna sramota.

- Većina od 9000 četvornih metara već je iznajmljena poznatim stranim brendovima, od kojih će neki u Hrvatsku stići prvi put. Sve su to ugledne strane tvrtke, jedino će ugostitelji biti iz Hrvatske. Njihova imena ne smijem otkrivati jer su ugovori tajni. Stoga još jednom ističem da projekt ne možemo mijenjati. Da postoji neko drugo rješenje, bilo koji drugi način da se pristupi centru, kroz Gundulićevu ulicu ili nešto treće, mi bismo ga odavno projektirali - tvrdi Horvatinčić.

Udar na poduzetnike

Dodaje da je njegov projekt postao instrument za smjenjivanje gradonačelnika te da je ispolitiziran, odnosno poligon za sukobe političkih stranaka.

- Smatram da su prosvjedi udar na investitore i poslodavce u Hrvatskoj i da se time stvara opća antipoduzetnička klima, što je pogubno za državu u ova recesijska vremena. Trenutačno je na projektu zaposleno 500 ljudi, a zaposlit ćemo ih još toliko. Siguran sam da će se ovi prosvjedi u budućnosti zaboraviti, a lifestyle centar će postati ponos Zagreba, i to već 31. ožujka 2011. godine kada je predviđeno njegovo otvaranje - zaključio je Horvatinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 22:42