AKCENT

Ne, premijeru, covid-19 (još) nije sezonska bolest. Širi se neovisno o tome je li ljeto ili zima

Istina je da imamo moćno oružje, a to je cjepivo koje veliki broj građana još uvijek izbjegava pa smo po procijepljenosti pri dnu EU
Andrej Plenković
 Ronald Gorsic/CROPIX
Objavljeno: 29. lipanj 2021. 20:41

"Sad se treba cijepiti. Očito je da je covid sezonalan, prema tome cijepiti se treba sad, osigurati na vrijeme imunitet, ući u jesensku fazu osnaženo", poručio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak apelirajući na građane koji se još nisu cijepili da to učine. Premijerov istup ne bi trebalo posebno komentirati da nije spomenuo kako je covid sezonska bolest, što su već ranije u nekoliko navrata rekli i neki njegovi suradnici. No takav stav je upitan, pogotovo kad se nove, zaraznije varijante koronavirusa šire diljem svijeta neovisno o tome je li negdje ljeto ili zima.

A poznato je da se sezonski virusi ne šire izvan svoje sezone: tipičan primjer je gripa koja se na našim prostorima pojavljuje u prosincu i obično nestaje u ožujku. Koronavirus SARS-CoV-2 zasad ne slijedi taj obrazac, što smo i sami spoznali. Podsjetimo, nakon strogog lockdowna u proljeće prošle godine, Hrvatska je otišla u drugu krajnost i potpuno se otvorila. Tad smo slušali mantre nekih znanstvenika da koronavirus ima sezonalnu prirodu i da bi bilo dobro da se preko ljeta zarazi što više ljudi jer je "ljetni covid" blaži. To nas je skupo koštalo: ne samo da je zbog rasta broja zaraženih turistička sezona naglo prekinuta sredinom kolovoza, nego smo u jesen ušli s velikim brojem pacijenata u bolnicama, što je u studenome i prosincu rezultiralo enormnom smrtnošću.

Sad se situacija na neki način ponavlja. Istina je da ove godine imamo moćno oružje, a to je cjepivo koje veliki broj naših građana još uvijek izbjegava pa smo po procijepljenosti pri dnu Europske unije. A vrlo zarazna delta ili indijska varijanta prijeti novim, četvrtim valom cijeloj Europi.

"Sezonalnost širenja SARS-CoV-2 virusa nije potvrđena niti može biti budući da se virus epidemijski širi samo godinu i pol i to često uz žestoke protuepidemijske mjere. Nada da bi mogao imati sezonski karakter proizlazi iz podataka o sezonskom širenju srodnika SARS-CoV-2, koronavirusa koji uzrokuju bezazlene prehlade, kao i virusa gripe. Međutim, ovaj virus ima daleko veću zaraznost, pa možemo očekivati širenje i preko ljeta bez obzira na boravak u vanjskim prostorima, veću količinu vitamina D i bolje stanje naših sluznica, što inače u ljetno vrijeme smanjuje širenje respiracijskih virusa", rekao je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

"To se naročito odnosi na delta soj virusa, koji po svemu sudeći ima više nego dvostruko veću zaraznost od izvornog soja, kao i 40 posto veću zaraznost od brzoširećeg alfa ili britanskog soja. S obzirom da su se alfa, beta (južnoafrički) i gama (brazilski) sojevi u nekim zemljama ubrzano širili i tijekom ljeta, postoji mogućnost da se još zarazniji delta soj proširi i u našoj zemlji prije jeseni", upozorio je Trobonjača.

Njegove riječi treba shvatiti ozbiljno i na pojavu svakog mini žarišta u Hrvatskoj reagirati brzo, a ne ublažavati sliku jer to neće pomoći da nas ostatak Europe na karti ne označi crvenom bojom. Ova nam je turistička sezona iznimno važna, a dosad smo naučili da se s koronavirusom ne može pregovarati: možemo se samo cijepiti i poštovati epidemiološke mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 15:28