ZAGONETKA S DORE

Ne prestaje se pričati o traktoru Leta 3, ali misterij još nije razriješen: ‘Ma jedna stvar oko njega mi nije jasna...‘

- Možda je Torpedo iz riječkog muzeja, a može biti i Belarus, kaže Franjo Dominković iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije

Let 3 je na Doru stigao na traktoru 

 Damir Skomrlj/Cropix

Otkako su se na crveni opatijski tepih uoči izbora pjesme za Eurosong članovi Leta 3 dovezli na zelenom traktoru, ne prestaju rasprave o političkoj poruci koju su kasniji pobjednici htjeli poslati publici. Iako su Mrle i Prlja najavili da će doći na traktoru koji je lani bjeloruski predsjednik Aleksandr Lukašenko poklonio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za njegov 70. rođendan, došlo je do brojnih šumova u komunikaciji.

Mnogi mediji iz istočnog dijela "regiona" taj njihov nastup nazvali su skandaloznim jer "ismijava patnju srpskih izbjeglica iz Hrvatske" koji su nakon Oluje u projektu Miloševićeva "humanog preseljenja" izbjegli iz Hrvatske s planom da se kasnije nasele na Kosovu.

No, nesretnici koji su bježali iz svoga hrvatskog zavičaja odlazili su uglavnom na zelenim traktorima ruskog Zetora ili našeg riječkog Torpeda, a najviše na crvenim traktorima IMT-a, Industrije motora iz Rakovice pokraj Beograda.

Ti traktori zbog svoje su kvalitete bili najbolje prilagođeni obradi tla u ondašnjoj federaciji, cijenom dostupni poljoprivrednicima, a i danas su, dvadesetak godina nakon završetka proizvodnje, među najprodavanijom rabljenom mehanizacijom na selu. Ali to, očito nije traktor kojim je Let 3 došao na nastup. Onaj je bio zelene boje, a crvena je bila boja IMT-a.

image

Let 3 je na Doru stigao na traktoru

Damir Skomrlj/Cropix

Nakon nekoliko puta pregledane snimke, pouzdani odgovor na ovo pitanje ne zna ni Franjo Dominković, potpredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme. Vrhunski je poznavatelj traktora, tanjurača, brnača, plugova i, da ne kažemo, drljača, ali ipak muče ga brojne nedoumice.

- Kada su se članovi grupe Let 3 dovezli traktorima do dvorane u kojoj je održana ovogodišnja Dora, kod svih poljoprivednika, OPG-ovaca, i trgovaca traktorima u Lijepoj našoj postavilo se mnogo pitanja o tom prijevoznom sredstvu. Koja je to marka? Koliko može biti star? Kako ga neregistriranog nije zaustavila policija? On tom zelenom bojom asocira na naš Torpedo, ali može biti i Belarus? A zašto ne bi mogao biti zakamuflirani IMT - šali se Dominković jer su se svi spomenuti brendovi davno prestali proizvoditi.

- Ali oni su u Hrvatskoj i dalje najprodavaniji. U zadnje četiri godine, po podacima Udruge, preprodano je 2558 IMT traktora iz Srbije, 485 naših Tomo Vinković i 443 starih Torpeda, 444 poljska Ursusa i 270 rumunjskih Univerzala. Pa čak i 130 slovenskih Štore traktora koji se ne proizvode više od 35 godina. Novih traktora ukupno prodamo oko 1000 komada godišnje - pojašnjava Dominković.

Od istočnoeuropskih brendova traktora jedino je u proizvodnji opstala ta Lukašenkova tvornica Belarus u Minsku koja je na glasu kao najjeftinija na tržištu. Iz nje su 2018. u Hrvatsku uvezena 292 komada, a u 2019. čak 579 komada, što čini 30 posto novoregistrirana 2983 traktora tih godina.

- Belarusi su tih godina u stvarnosti uvezeni kao rabljeni. Prethodno su na putu do Hrvatske registrirani u Srbiji. Danas u Šidu kao novi, a sutra u Vukovaru kao rabljeni. I forma je zadovoljena. Najveći je broj tih traktora poslije registracije u Hrvatskoj produžio u EU. I moguće da je jedan od tih Belarusa dovezao Let 3 u Opatiju na Doru, ako nije iz Torpedo iz riječkog muzeja. Ako je on u pitanju, onda ga mogu odvesti i sada u Liverpool, a kako Engleska više nije u EU, mogu doći i s Belarus traktorom koji ne udovoljava europskim ekološkim standardima - zaključio je Dominković.

Hm, zeleni, crveni, riječki, srpski, bjeloruski… Mama SČ, pa čiji je to traktor?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:20