BORBA ZA PRAVA

'NE PRIMAMO PLAĆE, ČUVAMO TUĐU IMOVINU I GLADUJEMO' Prosvjed radnika Diokija na Markovu trgu

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je jutros na Markovu trgu tražeći da ih primi netko iz Vlade i ponudi rješenje za isplatu njihovih potraživanja kako bi mogli osigurati golu egzistenciju jer već više od pola godine nisu primili plaće.

Pozdravljamo najavu Crodux plina o preuzimanju Diokija i Dina Petrokemije i obnovi proizvodnje, međutim radnici moraju preživjeti idućih nekoliko mjeseci, dok se ne završi predstečajni postupak i nađe rješenje za Dioki grupu, rekao je organizator današnjeg prosvjeda Srđan Perković iz Sindikata naftnog gospodarstva.

Cijelo vrijeme dok ne primamo plaće čuvamo tuđu imovinu i gladujemo. Ne možemo čekati još tri-četiri mjeseca bez kune da prođe predstečajna nagodba, kaže Perković.

Tristotinjak radnika Diokija, koji su od početka godine na burzi rada, trebali bi u skladu sa sporazumom koji su potpisali dobiti sedam zaostalih plaća i polovicu otpremnina. Ostalih stotinjak radnika Diokija, kao i radnici Dina Petrokemije, potražuju sada već devet zaostalih plaća.

Budući da u Vladi nisu nikoga zatekli, prosvjednici su poručili kako žele da se o njihovim zahtjevima očituju iz Ministarstva gospodarstva ili Ministarstva financija te su se uskoro razišli.

Radnici izlaz vide u prodaji zemljišta za LNG terminal na Krku, koje bi kupio HEP, iz čega bi se isplatila njihova potraživanja. Problem je što se HEP i Hypo banka, koja ima hipoteku na to zemljište, ne mogu dogovoriti oko cijene, jer procjena Hypo banke govori o 47 milijuna eura, a procjena HEP-a o 22 milijuna eura.

Prosvjednike su podržali čelnici sindikalnih središnjica, Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Novosel je ustvrdio da su radnici Diokija gore tretirani od kućnih ljubimaca, jer vlasnici pasa i mačaka koji izgladnjuju svoje ljubimce mogu biti prekršajno i kazneno odgovorni, a vlasnici Diokija koji izgladnjuju svoje radnike ni za šta nisu odgovorni.

Sever je pak poručio da radnici više nemaju što tražiti na ovakav način, jer je vlast neosjetljiva i nema volje pomoći, zato sindikati i radnici moraju organizirati puno veće prosvjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:58