ZADOVOLJNI U HRVATSKOJ

NE RADE SVI STRANI RADNICI U TURIZMU U Slavoniju stiglo 17 mesara iz Nepala: 'Odlučili smo se na ovaj potez nakon što smo iscrpili druge mogućnosti'

Mesna industrija / Ilustracija
 Vojko Basic / CROPIX

Hrvatska je u prvih šest mjeseci izdala 43.000 radnih dozvola za radnike koji dolaze izvan Europske unije. Jasno, većina dozvola izdana je za radnike u turizmu, no postoje i druge grane koje su zanimljive radnicima izvan Hrvatske.

Tako su neki slavonski poslodavci odlučili uvesti radnike iz Filipina i Nepala. HRT je bio u Petrijevcima gdje je obišao 17 Nepalaca koji su prije mjesec dana počeli raditi u tamošnjoj mesnoj industriji.

Posao pomoćnog mesara brzo su naučili, a jezične barijere prevladavaju zahvaljujući engleskom jeziku.

"Odlučili smo se za ovaj potez jer smo iscrpili sve druge mogućnosti. Osim toga mi kao poslodavac pružamo radnicima iz inozemstva smještaj, jedan plaćeni topli obrok, prijevoz i stručne edukacije na radnome mjestu", kaže Ivana Ravlić-Devald, izvršna direktorica Mesne industrije "Ravlić".

Bolji uvjeti u Baranju su doveli 43-godišnjeg profesionalnog vozača Hasana koji kaže da je u Hrvatsku stigao na preporuku prijatelja te da nije požalio.

U Hrvatskoj su najbrojniji radnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije i to ponajviše jer nema jezične barijere. Nakon njih, najbrojniji su radnici s Kosova i iz Sjeverne Makedonije, a ove godine se bilježi i veći broj Ukrajinaca, Indijaca, Filipinaca i Kineza.

Ivan Sarić iz HUP-ovog regionalnog ureda u Osijeku kaže da na domaćem tržištu nema dovoljno kvalificiranih radnika, a da sustav prekvalifikacije preko HZZ-a ne funkcionira.

Mnogo je toga potrebno promijeniti i u obrazovnom sustavu, tvrde poslodavci. No, problem je i što većina kvalificirane radne snage u deficitarnim zanimanjima zbog manjih plaća odlazi iz Slavonije, većinom u inozemstvo. I tako dok Slavonci svoju sreću traže negdje drugdje, Nepalci su svoje mjesto pod suncem pronašli na istoku Hrvatske, zaključuje HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:17