JANDROKOVIĆ O TUŠEKU

‘Ne razumijem zašto je išao na taj razgovor, to je zaista politički naivno i neozbiljno‘

‘Ne mislim da je on išao tamo činiti bilo što nečasno, imam dojam da se radilo o političkom ispitivanju mogućeg partnera‘
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon polaganja vijenca na Mirogoju povodom Dana sjećanja na žrtvu holokausta, novinarima se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Osvrnuo se na pitanje HOS-ovog znakovlja te na slučaj Žarka Tušeka. Jandroković se slaže s predsjednikom Milanovićem da u tom slučaju nema elemenata za kazneni progon, već da je riječ o političkom pitanju.

Kada je riječ o holokaustu, Jandroković kaže da na te zločine stalno treba podsjećati mlade. Upitan o pripadnicima HOS-a, kaže da je to pitanje osjetljivo.

- Osudit ću zločinački režim NDH. Sve ono što je na bilo koji način vezano uz ustaški režim, simbole, za to već i sada postoji zabrana. Slažem se da tu vrstu ikonografije i bilo kakvog slavljenja ustaškog režima treba zakonom regulirati i zabraniti. Što se tiče HOS-ovog znaka, ne mislim da oni koji podržavaju i nose to znakovlje, posebno na obljetnicama, podržavaju ustaški režim i NDH. Radi se o jednom osjetljivom pitanju, rekao je Jandroković za N1 i dodao da bi bilo dobro pronaći konsenzus za to pitanje.

- Treba razdijeliti slavljenje i veličanje NDH, to treba zabraniti. Ovdje se radi o specifičnoj situaciji, oznaci postrojbe koja je sudjelovala u Domovinskom ratu, kaže predsjednik Sabora.

Kada je riječ o slučaju Tušek-Šimunić, Jandroković kađe da mu nije jasno zašto je Tušek uopće išao na taj razgovor.

- To mi je zaista politički naivno, pa i neozbiljno. Formulacije koje je upotrebljavao su bile zaista nespretne, neke od njih i neprimjerene. No, ja ne mislim da je on išao tamo činiti bilo što nečasno, imam dojam da se radilo o jednom političkom, da tako kažem, ispitivanju jednog mogućeg partnera i siguran sam da je danas gospodinu Tušeku žao što se upustio u to, što nije pazio i nije ozbiljnije i zrelije pristupio razgovoru s tim čovjekom, rekao je Jandroković za N1.

Dodaje da je bilo nespretnog izražavanja, a je li bilo kaznenog djela, o tome će odlučiti institucije. Kada je riječ o mogućim sankcijama od strane HDZ-a, Jandroković kaže da će uslijediti razgovori o tome.

- Mi ćemo razgovarati s njim, vidim da je i sam svjestan da je pogriješio, da mu je žao što je to učinio. Razgovarat ćemo i vidjeti što je najbolje za njega i HDZ. Moje mišljenje je da nije išao s namjerom bilo kakve korupcije i podmićivanja, nego se upustio u razgovor s nekim s kime po meni uopće nije trebao razgovarati, smatra Gordan Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:19