OGLASIO SE ĆORUŠIĆ

‘Ne smatram da je pogrešno odstranjeni jajnik nesavjesno liječenje, a demantiram i da sam obiteljski nasilnik‘

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izdao je priopćenje kojim reagira na pisanje medija o njemu
 Davor Pongracic/Cropix

Dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, poslao je priopćenje medijima u kojem reagira na medijske navode o slučaju svoje pacijentice, ali i događaja od prije 13 godina kada je, navodno, u pijanom stanju tijekom obiteljske svađe mahao pištoljem.

Podsjetimo, Ćorušić je u nedjelju, prilikom gostovanja na HTV-u u emisiji Nedjeljom u 2, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te naveo prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik, a mediji su jučer objavili da je do policijske intervencije došlo 22. rujna 2009. oko 23 sata nakon što je Ćorušić u obiteljskoj svađi mahao pištoljem pred djecom i prijetio da će se ubiti zbog čega je intervenirala i policija.

Prenosimo ga u cijelosti:

"Nastavno na nedavne učestale medijske napise, na moje gostovanje u emisiji Hrvatske radiotelevizije 'Nedjeljom u 2' od 22. svibnja 2022., a posebno u odnosu na posljednje objavljene tekstove na portalu 'Index.hr' i u tjedniku 'Nacional' od 17. i 24. svibnja 2022., slobodan sam obratiti se javnosti ovim putem.

U odnosu na navode o 'pogrešno odstranjenom jajniku', ponavljam kako sam stava da se ne radi o 'nesavjesnom liječenju', što sam bio spreman dokazivati i sudskim putem, a do čega, po tadašnjem savjetu pravnika, nije došlo zbog već obrazloženih razloga.

Smatram da bi danas vještačenje u postupku dokazalo upravo suprotno. Ne ulazeći u detalje samog slučaja, bitna je okolnost kako ni sama pacijentica nije smatrala potrebnim poduzeti nikakve druge mjere kojom bi se ispitala moja odgovornost te ispitao moj dotadašnji, kao i daljnji rad u struci. Ističem kako nijedan drugi postupak povodom spornog događaja nije pokrenut, a ja sam tada bio kao i danas spreman svoje liječničko postupanje braniti pred stručnim povjerenstvima i komisijama, kao i mjerodavnim institucijama.

Ujedno, a s obzirom da se javno spominje potencijalna povreda prava pacijenata sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, ističem da nisam javno iznio nikakve relevantne okolnosti slučaja, a koji već nisu bili prethodno dostupni javnosti putem gore već navedenih medija, pri čemu naglašavam da navodi vezani za navedeni slučaj nisu predstavljali činjenično očitovanje o slučaju, već prvenstveno moj osobni - profesionalni sud na postavljeno pitanje. Međutim, govoreći o konkretnom slučaju, žalim što pozitivni ishodi ostvareni za pacijenticu, a kao rezultat mog djelovanja, nisu doprli do javnosti, za razliku od negativnih okolnosti koje je voditelj istaknuo.

Ujedno, u odnosu na nedavne objave elektroničke publikacije 'Index' te medija 'Nacional' u kojima se mene opisuje kao navodnog obiteljskog nasilnika te nositelja oružja, a koje informacije prenose i drugi mediji, ovim putem demantiram objavljeno te naglašavam da ću zaštitu svojih prava i interesa zatražiti sudskim putem", naveo je.

Iz Hrvatske liječničke komora u utorak su potvrdili da su od Ćorušića zatražili očitovanje zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije te mogućeg kršenja Kodeksa vezano za čuvanje liječničke tajne, no nisu zatražili očitovanje zbog pogrešnog medicinskog postupka.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata podnijela je prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva protiv Ćorušića tražeći njegovu ostavku i sankcije. Iz HUBOL-a očekuju da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim ovlastima u slučaju protuzakonite javne objave zdravstvenih podataka pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 17:37