RADNIČKA (NE)SLOGA

‘Ne smijete u zgradu!‘: Jedan sindikat HEP-a traži 15 posto veću plaću, druga dva ga ne podržavaju

HEP: Poslodavac dijalog može voditi jedino i isključivo s predstavnicima reprezentativnih sindikata

Konferencija za medije strukovnog sindikata radnika Hrvatske elektroprivrede, na kojem su iznijeli zahtjeve Upravi za dostojno i povećano vrednovanje rada u HEP grupi. Na fotografiji Esad Redža i Denis Geto

 Vanesa Pandzic/Cropix

Dizanje plaće za 15 posto svim radnicima, izmjena tipizacije i vrednovanja poslova dio su zahtjeva koje su članovi Strukovnog sindikata radnika Hrvatske elektroprivrede (TEHNOS) pokušali predati Upravi HEP-a, no nije im dozvoljen ulazak u zgradu.

Denis Geto, predsjednik Sindikata kazao je kako zastupaju četiri tisuće radnika, iako je članova svega tisuću.

- Dosad je zahtjeve potpisalo oko 4.000 radnika, odnosno trećina ukupnog broja radnika HEP grupe. Taj broj je četiri puta veći od broja članova TEHNOS-a, što pokazuje da je ova inicijativa prerasla sindikalno članstvo i postala spontana akcija svih radnika, što je i bio njezin cilj - kaže Geto i dodaje da traže dijalog s Upravom.

S obzirom na to da ih nisu primili, Geto je kazao da će se obratiti radnicima i onda odlučiti što će dalje poduzimati. Odlučit će se hoće li to biti prosvjedi ili neki drugi koraci. Iz TEHNOS-a kažu da se ovako veliki broj nezadovoljnih radnika događa zato što vrednovanje rada u HEP grupi već godinama posrće u odnosu na hrvatski i europski prosjek.

Dodatno, za razliku od drugih hrvatskih tvrtki kojima su se plaće u inflaciji korigirale 10-20%, u HEP grupi je to simboličnih 2-3%. S druge strane, u HEP-u djeluju, uz TEHNOS, koji nije reprezentativan, još dva sindikata, a koji ih ne podržavaju.

Predstavnica drugog sindikata u HEP-u kazala je da je Geto bio član Radničke fronte i da iza njega i Tehnosa ne stoje članovi reprezentativnih sindikata. - Naši članovi rade i osiguravaju građanima Hrvatske svjetlo - rekla je. - Sindikati se ne trebaju baviti politikom već zaštitom prava svojih članova, rekla je članica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a.

U međuvremenu su se oglasili i iz HEP-a.

- Kako je Zakonom o radu propisano, Poslodavac dijalog može voditi jedino i isključivo s predstavnicima reprezentativnih sindikata, koji okupljaju najveći broj radnika HEP grupe. S reprezentativnim sindikatima Uprava društva vodi stalan i konstruktivan dijalog, a s ciljem osiguranja adekvatnih materijalnih i ostalih prava radnika HEP grupe. Sindikat TEHNOS predstavlja mali broj radnika HEP grupe, a njihove aktivnosti ocjenjujemo u ovom trenutku kontraproduktivnim za razvoj socijalnog dijaloga u HEP-u - navodi se u priopćenju HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:24