SPLIĆANI NA RUBU

‘Ne spavamo već 70 dana, izloženi smo noćnom teroru, kao da se svaki dan igra utakmica‘

‘Cijelo ljeto stanari Zrinsko-frankopanske ulice, od Parka Emanuela Vidovića do raskižja s Ulicom Hrvatske mornarice, izloženi su noćnom teroru‘

Turisti/Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

Svaki dan dolaze vijesti o tome kako stanari Splita ne mogu mirno spavati od turista. Mediji su prilično zaokupljeni slikama koje prikazuju skandalozno ponašanje u Palači ili Marmontovoj.

Izrađuje se plan upravljanja povijesnom jezgrom, a njegovi izrađivači kažu da centar grada ne smije biti rezerviran samo za turiste, već da u njemu mora biti mjesta i za stanovnike. Ukratko, svima je poznato da se ovo ljeto neredi učestalo događaju u gradskoj jezgri.

No, stanari u Zrinsko-frankopanskoj, oni koji pripadaju Spinutu i Skalicama, tvrde kako nevolje koje imaju s mladim turistima nisu ništa manje. Obratili su nam se jer žele potaknuti učestalije policijske patrole, kažu da ne vjeruju da ovi što kod nas prave huliganske ispade mogu iste stvari raditi u svojoj državi bez sankcija.

Ove dvije zgrade na posebnoj su meti mladih turista koji se ponašaju kao vandali

- Cijelo ljeto stanari Zrinsko-frankopanske ulice, od Parka Emanuela Vidovića do raskižja s Ulicom Hrvatske mornarice, izloženi su noćnom teroru. Oko 23 sata u noći stotine “hodočasnika” upute se prema klubu “Vanilla”, a u sitne sate pijane, necivilizirane horde mladih stranaca u povratku zvone na parlafone, ulaze u otvorene portune, lupaju nogama o vrata u kasnim noćnim satima i ostavljaju traume stanarima i djeci. Dolaze sa sprejevima i šaraju vrata, zidove i stakla. Razbijaju retrovizore i tablice automobila, stakla Caritasa... - opisuje ovaj horor Ivan Nakić, predstavnik stanara iz jednog od ulaza, piše Slobodna Dalmacija.

- Svaku noć pretvaraju ulicu u scene iz filma “Purge” (Pročišćenje), gdje im je sve dopušteno i neće biti kažnjeni, posebno kad šokiraju mladu majku s djecom, kojoj skoro razbiju vrata u kasne noćne sate i sve još snimaju kamerom - kaže Nakić i dodaje kako o svemu obavijeste policiju. Stanari koji su nam se obratili na rubu su strpljenja, da ne kažemo živaca.

Kolone mladih kreću se svake noći, osobito u kolovozu, put “Vanille”, ali u ruci nerijetko nose alkohol, čak i djevojke. Oko dva sata u noći te povorke se vraćaju i rade velike probleme, zbog kojih ovog ljeta besane noći provode stanari koji se žale da su izloženi huliganskom ponašanju turista. Kao svjedočanstvo pokazuju fotografije išaranih fasada, za koje tvrde da su to prije neku noć napravili mladi Francuzi.

Koju noć prije toga su, kažu, jednoj stanarki na Skalicama koja živi u prizemlju kamenom razbili staklo na vratima usred noći. Žena kojoj se dogodio ovaj nemili incident zamolila nas je za anonimnost.

- U Zrinsko-frankopanskoj na Skalicama već nekoliko mjeseci građani se uznemiravaju u kasnim večernjim satima, a nekad i tijekom dana, agresivnim i jakim lupanjem na vrata, zvonjenjem na zvono i interfon. Ovakvo nešto se više ne može ignorirati. Jer to nije izoliran slučaj koji se dogodio usputno, u okrutnoj igri lokalnih srednjoškolaca koji očito nemaju svijest i empatiju za one koji su s druge strane vrata, a možda su bolesni, stari, umorni, ili pak ima male djece i beba kojima je stvorena opasna i intenzivna trauma i strah - kaže ova stanarka i dodaje kako su susjedi u razgovoru zaključili da ovakva “igra” dobiva sve agresivniji oblik.

- Bojimo se da bi moglo biti ozbiljnijih posljedica za sigurnost i imovinu građana ovog kvarta u idućim tjednima. Policija je, dakako, obaviještena o ovim događanjima i voljeli bismo da se “nepoznate osobe” otkriju i sankcioniraju što prije - veli stanarka sa Skalica, kojoj su stradala vrata u noćnim “igrama” huliganskih turista.

A gdje su organi reda?

Susjeda koja se predstavila kao Nedjeljka kaže da ona voli mladost i razumije kako se u ovim godinama treba veseliti, zabavljati i putovati, no kaže da je njima mirnije kad Torcida ide na Hajdukove utakmice.

- Ali, ovakva mladost, koja je na konto materinih i ćaćinih novaca došla u stranu zemlju raditi nered i “zabavljati” se, e ta mladost je za osudu! Sedamdeset dugih noći prolaze u gomilama kroz moju ulicu kao da je utakmica. Kad Hajduk nastupa na Poljudu, onda su policjoti i specijalci na svakom kantunu i na svaki mig, uzvik, stoje atento i privode. U ovim bučnim noćima nigdi ni jedne snage redarstva.

Valjda su dobili takvu depešu od Grada koji samo gleda napuniti gradsku blagajnu, ne mareći za maloga građanina, za potrebite, dicu i bolesne.

Trpimo i svake noći se pitamo na koliko će parlafona nagazit i na koliko će vrata divljački lupati, povraćati, urinirati, vrištati, koliko će još svježe opituranih fasada išarati.... - uznemirena je ova građanka, koja već noćima nema miran san iako ne živi u povijesnoj jezgri koja se smatra za okupljalište turista.

Jedan od zabrinutih susjeda nam je izjavio kako je teško opisati situaciju koju doživljavaju. Kaže da to naprosto treba doživjeti.

- U narušavanje javnog reda i mira uključeni su naizgled normalni mladi turisti koji iz alkoholiziranosti u dugoj šetnji do odredišta iz dosade skidaju tablice, lupaju, uriniraju gdje god stignu, zvone na parlafone, lupaju stanarima po vratima, izvrću retrovizore, dižu brisače... A što očekujemo?

Iskreno, ništa. Čemu se nadamo? Pa, većem angažmanu svih onih u čijem opisu posla je i ova problematika! - podvukla je.

Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj novinari Slobodne Dalmacije su poslali upit u kojem su naveli kako su se javili stanari Zrinsko-frankopanske ulice sa Skalica, koji se žale da ne mogu spavati jer ih uznemiruju u kasnim noćnim satima horde pijanih turista. Napisali su da bi stanari htjeli češće policijske patrole na tom području, jer smatraju da bi to pomoglo. Upitali su koliko puta je ovog ljeta policija postupala u vezi s takvih događanjima na ovom području? Dva dana čekaju odgovor, a kada stigne, objavit ćemo ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:43