SMJENA

NE STIŠAVA SE BURA NAKON RAZRJEŠENJA DR. NOGALA Ministarstvo zdravstva nema podatke o propustima ravnatelja Srebrnjaka

 
Boro Nogalo
 Bruno Konjević / CROPIX

U Dječjoj bolnici Srebrnjak jučer je obavljena primopredaja ravnateljske dužnosti koju je od prije dva dana smijenjenog doc. dr. Bore Nogala kao vršiteljica dužnosti preuzela dr. Ivana Đerek Dubravčić, zaposlenica Gradskog ureda za zdravstvo.

Ona je na primopredaju u Dječju bolnicu Srebrnjak stigla u pratnji predsjednice Upravnog vijeća bolnice Ane Stavljenić Rukavine i odvjetnika, a novinari su na tom događaju bili nepoželjni.

Pri kraju mandata

Naime, u četvrtak navečer održana je telefonska sjednica Upravnog vijeća bolnice na kojoj je za v.d. ravnateljicu izabrana Đerek Dubravčić. Za taj su izbor, očekivano, uz predsjednicu Stavljenić Rukavinu glasali Boris Labar te Jozo Miličević, inače predstavnici Grada u UV-u. Zaposlenici bolnice prof. dr. Davor Plavec i Zrinka Kolak nisu željeli sudjelovati u tom glasovanju. Dapače, jučer su zaposlenici Srebrnjaka najavili da bi mogli dati kolektivni otkaz ako se ova turobna situacija ne riješi, a u tom slučaju na gubitku će biti mali pacijenti.

Zagreb, 051219.
Djelatnici djecje bolnice Srebrnjak spontano su se okupili nakon smjene ravnatelja Bore Nogala. Zabranjeno im je odrzavanje konferencije za medije, kao i obracanje sada vec bivseg ravnatelja u krugu bolnice tako da je on izjavu za medije dao na nogostupu ispred ulaza u bolnicu.
Na fotografiji: Lana Tambic Bukovac, Damir Plavec, Mirjana Turkalj.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

“Bolnica za sada radi normalno, svi mali pacijenti dobivaju sve što trebaju, ali spremni smo izaći i na ulicu”, kažu zaposlenici, revoltirani načinom na koji je izvedena smjena ravnatelja koji je bolnicu vodio 23 godine, a do kraja mandata ostala mu je još jedna godina.

Ponavljaju da je sve to pokrenuto zbog europskog projekta teškog 60 milijuna eura u kojem se mnogi “vide”, pa zato i najavljuju da će o situaciji izvijestiti Bruxelles, te zbog 80.000 četvornih metara zemljišta u Brestovcu u vlasništvu bolnice na Srebrnjaku.

Zaposlenici ističu da je zadnjih godina u bolnici bilo više od 50 raznih inspekcija i nadzora te da nitko nije utvrdio nikakvo kršenje zakona, osim Kontrolnog gradskog ureda koji, po njihovu mišljenju, uopće nema pravo kontrolirati zdravstvenu ustanovu.

Od četvrtka se na društvenim mrežama potpisuje i peticija za potporu bivšem ravnatelju koju je već potpisalo više od 4000 ljudi.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravstva odgovara Gradskom uredu za zdravstvo i tvrdi da ne raspolaže podatkom o zapošljavanju liječnika na Srebrnjaku mimo suglasnosti Ministarstva. Kažu također da je još 2015. bolnici odobrena djelatnost dječje kirurgije, a 2018. otorinolaringologije.

- Moje će službe provjeriti je li bilo zakonske osnove za smjenu ravnatelja - najavio je jučer i ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči sjednice Vlade u Krapini.

Valja podsjetiti da je Upravno vijeće istoga dana kad je smijenilo Nogala za v.d. imenovalo liječnicu iz te bolnice dr. Lanu Tambić Bukovac, koje je odbila prihvatiti tu funkciju. Ona je sama rekla da iz moralnih razloga ne želi prihvatiti dužnost.

Moralni razlozi

Osim toga, rekla je, bivši ravnatelj i dalje ima njezinu punu podršku. Pismeno je obavijestila UV da to ne želi raditi. Nakon toga je UV na to mjesto odlučio imenovati gradsku službenicu.

Inače, Đerek Dubravčić pomoćnica je u Uredu za zdravstvo grada Zagreba od prošle godine, kamo je došla iz tvrtke Tosama, koja se bavi proizvodnjom higijensko-medicinskog potrošnog materijala i u kojoj je radila od 2001. godine. Prije toga je, po biografiji, radila kao liječnica opće prakse u Sisku te je neko vrijeme bila i voditeljica mobilnog medicinskog tima u jedinici za razminiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:10